| STÍNADLA |
Bohousek Zde
Rubriky
Nejčtenější články vydané v posledních 30 dnech
Prahou Jaroslava Foglara

Bydliště
Pracoviště
Klubovny
Tábořiště
Místa inspirace

Foglarovský svět
Tipy a vzpomínky pište na info@bohousek.cz, předmět: Prahou Jaroslava Foglara
Foglarovky
Bohoušek doporučuje

Komentáře

ke článku: U rodného domu, 6. 7. 2020
ze dne 11.07.2020, autor článku: Tomáš Hromádka - Krizmen

Komentář ze dne: 17.07.2020 19:16:29     Reagovat
Autor: - Akademie Jaroslava Foglara (@)
Titulek: Reflex 29/2020 s obálkou s "Rychlými šípy"
Týdeník Reflex č. 29/2020 (vyšlo 16. července 2020) otiskuje na titulní straně kresbu "Rychlých šípů" jako ilustraci k tematickým článkům o současné společensko-rasové problematice současnosti v kontextu (ne)souvisejících konotací.
Články uvnitř čísla s názvy Konec srandy Konec srandy (str. 28-33) a Jak se maže člověk (34-36) se zabývají v nadhledu současnými "kauzami" kultury a showbyznysu, v jejichž prostředí "vypukla válka progresivistů s lidmi, kteří mají smysl pro humor...". Tak popisuje tematiku obsah Reflexu.
S RŠ nemá problematika ovšem nic společného. Na pozměněných kresbách postav Foglarova klubu jde však o snahu nastínit rámec, kam až současná kulturně-rovnostářská rasová a genderová krize vede.
Takže: Rychlonožka (nazván jako Pomalonožka) má místo pravé nohy pahýl invalidy, Jarka Metelka je nazván jako Trans Metelka a má košili v duhových barvách gay a lesbické pospolitosti. Z Mirka Dušína se stal Floyd Dušín tmavé pleti s charakteristickým afro-účesem, Červenáček (= dle časopisu se jménem Žluťásek) má kromě jiné barvy pleti na prsou ještě rudou hvězdu. Z Jindry Hojera se stala na obálce Jindra Hojerová s culíky a vyzývavými punčochami s podvazky.
Věru, zvláštní a svérázné panoptikum i redakční roubování myšlenek hnutí "Black Lives Matter!" na odkaz díla Jaroslava Foglara...

Komentář ze dne: 17.07.2020 19:20:56     Reagovat
Autor: - Akademie Jaroslava Foglara (@)
Titulek: Reflex 29/2020 s obálkou s "Rychlými šípy"
Týdeník Reflex č. 29/2020 (vyšlo 16. července 2020) otiskuje na titulní straně kresbu "Rychlých šípů" jako ilustraci k tematickým článkům o současné společensko-rasové problematice v širším kontextu (ne)souvisejících konotací.
Články uvnitř čísla s názvy Konec srandy (str. 28-33) a Jak se maže člověk (34-36) se zabývají v jistém nadhledu současnými "kulturními kauzami" showbyznysu, v jehož prostředí "vypukla válka progresivistů s lidmi, kteří mají smysl pro humor...". Tak popisuje tematiku obsah Reflexu.
S RŠ nemá ovšem problematika nic společného. Na pozměněných kresbách postav Foglarova klubu jde však o snahu nastínit rámec, kam až současná kulturně-rovnostářská rasová a genderová krize vede.
Takže: Rychlonožka (nazván jako Pomalonožka) má místo pravé nohy pahýl invalidy, Jarka Metelka je nazván Trans Metelka a má košili v duhových barvách gay a lesbické pospolitosti. Z Mirka Dušína se stal Floyd Dušín tmavé pleti s charakteristickým afro-účesem, Červenáček (= dle časopisu se jménem Žluťásek) má kromě jiné barvy pleti na prsou ještě rudou hvězdu. Z Jindry Hojera se stala na obálce Jindra Hojerová s culíky a vyzývavými punčochami s podvazky.
Věru, zvláštní a svérázné panoptikum i redakční roubování myšlenek hnutí "Black Lives Matter!" na odkaz díla Jaroslava Foglara...

Komentář ze dne: 18.07.2020 11:14:47     Reagovat
Autor: - jukl (@)
Titulek: Reflex
Tak jsem si byl dnes dopoledne koupit Reflex. No, nebýt toho, že rád zařadím do sbírky cokoliv, co se týče díla Jaroslava Foglara, tak ta jedna strana obálky s kresbou Rychlých šípů je dost drahá a zbytečná legrace, spíš vyhozené peníze. Teď jsem dočetl ty dva články a vlastně ani pořádně nevím, o čem to je. Zbytek časopisu při prolistování také není nic moc. A k samotné kresbě Rš si myslím, že to není až tak vtipné, jak si asi redakce myslí. A zajímalo by mě, zda se Reflex vypořádali s platbou dědicům dr. Jana Fischera za autorská práva na kresbu, či možná i se skautskou nadací.. Je to přece komerční využití obecně známé kresby, či ne?

Komentář ze dne: 18.07.2020 19:00:09     Reagovat
Autor: - pav.valis (@)
Titulek: Panebože, to je hloupost
Podíval jsem na na nové číslo Reflexu jen na internetu, ale to mi stačí. Ta obálka je projev přihlouplosti. Těm multikulturialialistům není nic svaté, obracejí svět naruby. Teď si vzali do parády i naše Rychlé šípy. Škoda slov pro takový nejapný počin!

Komentář ze dne: 19.07.2020 00:32:49     Reagovat
Autor: - ANONYM (@)
Titulek:
Dle popisu je ten obrázek evidentně parodie. Schválně jsem se na něj podíval na webu Reflexu a podle dalších obálek to dělají skoro pořád. Články jsem nečetl, tak se k nim vyjadřovat nebudu, ale chtělo by to od některých více smyslu pro humor a nehledat za vším agitku čehokoliv. A lze se na obrázek koukat přesně naopak, než jak tu od některých padlo - jako varování před tím, co by se mohlo, kdyby výzvy některých došly naplnění, v extrémních případech dít. Nejen k odstraňování náhrobků, stahování filmů z nabídky, ale třeba také přepisování či překreslování knih nebo komiksů.

Komentář ze dne: 23.07.2020 12:00:42     Reagovat
Autor: - PetrV (@)
Titulek: ad setkání
Zásluhou přítomných, ale hlavně Slávka a Alpína to bylo opravdu mimořádně vydařené setkání, protože bylo nabité na (pro mě) nové informace. Díky oběma o čas a zájem poodkrýt zase trochu tajemství, které se točí kolem Foglara a dávných členů jeho oddílu.
Fotky tradičně mám zájemcům k dispozici. Adresa redakce@exospace.cz.

Komentář ze dne: 23.07.2020 12:05:30     Reagovat
Autor: - PetrV (@)
Titulek: Ad Reflex
Já taky viděl jen obálku a prezentaci Reflexu na FB, kde je jasně deklarováno, že jde o parodii, aneb "jak by vypadaly dnešní Rychlé šípy, aby šly s dobou". Může to být ujetý, uhozený (taky že je), na druhou stranu když si na tomhle příkladu uvědomíme, jaká by situace mohla být, kdybychom přistoupili na nesmyslnou gender a jinou militantní doktrínu, kdy muž není muž ale něco mezi mužem a ženou spolu s 60 dalšími pohlavími, pak to má jistě pozitivní důsledek.

Nicméně znovu, záměrem Reflexu nebylo ukazovat, jak skvělé by byly RŠ v konotaci s událostmi poslední doby, ale spíš ukázat, jak zvrácená je dnešní doba.

Komentář ze dne: 05.07.2021 19:25:43     Reagovat
Autor: - Akademie Jaroslava Foglara (@)
Titulek: 6.7.2021 ve 13.13 h - Vzpomínkové setkání u rodného domu Jaroslava Foglara
Také letos je možno připomenout si narozeninový den Jaroslava Foglara (* 6. července 1907) účastí na vzpomínkovém setkání u spisovatelova rodného domu v Benátské ul 3, Praha 2. Začátek akce je ve 13 hodin 13 minut.
V blízkosti Jestřábova rodiště lze navštívit Botanickou zahradu Přírodovědecké fakulty UK (Na Slupi), kde mj. roste ojedinělý kultivar stromu ginkgo biloba - maxi-bonsaj "Praga".
Na setkání volně naváže odpolední poznávací vycházka, která bude tentokrát věnována průzkumu lokality někdejšího Svojsíkova hradiště na Strahově. Ve 30. letech šlo o významnou skautskou základnu, kterou ve své tvorbě zmiňuje i Jaroslav Foglar.

Komentář ze dne: 06.07.2021 11:19:45     Reagovat
Autor: - hm@ (@)
Titulek: Vycházka na Svojsíkovo hradiště s otazníkem
Že by Foglar psal v knihách někdy něco o Svojsíkově hradišti?? No nevím, nezdá se mi to. To jsem teda zvědav, kde to píše, a kam ta vycházka povede. To by se snad už o tom hovořilo ve Sborníku nezávislých foglarovců, ne?

Komentář ze dne: 06.07.2021 19:02:31     Reagovat
Autor: - Martin Rosol (rosolmartin@seznam.cz)
Titulek: Svojsíkovo hradiště
zmiňuje Jaroslav Foglar v knize Pod junáckou vlajkou v kapitole 23. Hoši, ledujeme!

Komentář ze dne: 06.07.2021 19:38:25     Reagovat
Autor: - PetrV (@)
Titulek: potvrzuji
Je to tak, díky, akorát jsem si nemohl vzpomenout na název kapitoly. Ale zápletku jsem snad připomněl dobře :).

Výprava super! Omlouvám se redakci Bohumila, že jsem se nerozloučil, já to špatně pochopil, myslel jsem, že se zúčastní výletu. Snad se brzo uvidíme. Dáme cestu do Prokopáku? Hodila by se mi pomoc s fotkami.

Foglarovské výroky
"Rozsviťte si čaj!" - spiritista pan Pilgram mladému J. Foglarovi.
Vyhledávání
 
KNIHA NÁVŠTĚV
Bohouškovy trvalky
Výročí roku 2024
13 otázek - kvízy
Nejkomentovanější
Vyšlo od roku 2018...
19. 03. 2024
Počet komentářů: 24

Ocenění a vyznamenání pro Jaroslava Foglara
16. 04. 2024
Počet komentářů: 9

Jan Trojan - Roy: "Foglarovo dítě"
19. 03. 2024
Počet komentářů: 5

Foglarovskou ročenku 2023 bude distribuovat skautská nadace
16. 04. 2024
Počet komentářů: 2

Saturnin a Stínadla - aneb Setkání Lídy Baarové a Adiny Mandlové v Havlově vaně
04. 04. 2024
Počet komentářů: 1

reklama

* Bohouška připravuje redakce ve složení: Milan Lebeda - Alpín (vedoucí), Petr Molka - Best (webmaster), Tomáš Hromádka - Krizmen (redaktor). Bohoušek je připravován ve spolupráci s Pražskou pobočkou SPJF.
* Články vyjadřují názory autorů a jsou majetkem redakce a vlastníků autorských práv. Bez souhlasu redakce nesmí být žádná část Bohouška publikována a to jak v tištěné, tak elektronické podobě.
* Tento web site byl vytvořen prostřednictvím phpRS - redakčního systému napsaného v PHP jazyce.
* Na této stránce použité názvy programových produktů, firem apod. mohou být ochrannými známkami nebo registrovanými ochrannými známkami příslušných vlastníků.
* Zprávy, příspěvky a žádosti můžete poslat na .