Rubriky
Nejčtenější články vydané v posledních 30 dnech
• Mše za Jaroslava Foglara
(24. 1. 2025, 849x) • Chceme vrátit do Sluneční zátoky radost, říkají noví majitelé. A vrací se sem i tradiční sraz foglarovců
(1. 2. 2025, 843x) • Ahoj a díky, Jestřábe! Setkání k 26. výročí odchodu Jaroslava Foglara
(21. 1. 2025, 624x) • V Toužimi se připravuje výstava Marko Čermák 85
(28. 1. 2025, 587x) • JESTŘÁBE, DĚKUJEME!
(23. 1. 2025, 545x) Prahou Jaroslava Foglara
Bydliště Pracoviště Klubovny Tábořiště Místa inspirace Foglarovský svět Tipy a vzpomínky pište na info@bohousek.cz, předmět: Prahou Jaroslava Foglara Bohoušek doporučuje
|
Sen se stal skutečností - Žaludová mouka, aneb vyzkoušejte Žaludový dort bez lámání zubů![ Autor: Tomáš Hromádka - Krizmen | zařazeno: 5. 6. 2013 | přečteno 8781 ]![]() Žaludy byly pro mnohé národy a generace před námi důležitou součástí potravy, sloužily jako vydatný zdroj síly a energie. Žaludová mouka byla ceněnou především v dobách nedostatku, kdy byl omezen přísun jiných potravin a kdy se používala jako výživná potravina, která našim předkům udržela zdraví i v mnohdy velmi tvrdých podmínkách. Moderní výzkumy potvrzují její vysokou nutriční hodnotu, obsahuje totiž vysoká množství látek důležitých pro lidské zdraví. V porovnání s moukou pšeničnou je žaludová mouka několikanásobně bohatší na draslík, vápník a hořčík - tedy minerální látky klíčové pro lidské zdraví. Je významným zdrojem vitamínů skupiny B a obsahuje také vyšší podíl vlákniny, která je nezbytná pro správnou funkci trávící soustavy. Kromě toho obsahuje také více než 5% nenasycených mastných kyselin, které mají pozitivní vliv na lidský organismus. Použití: Žaludovou mouku je nejlepší přidávat v poměru 1:3 k pšeničné mouce nebo všude tam, kde těstu na chléb, housky , koláče a další pečivo přidá zajímavou chuť a nutriční hodnotu. Žaludovou moukou je mnohdy možné pšeničnou moukou zcela nahradit, například do zeleninových karbanátků, bramboráků, omelet apod. Do bramboráků stačí k 2/3 podílu nastrouhaných brambor přidat 1/3 žaludové mouky. Její chuť vynikne v perníčcích, sladkém pečivu, ale můžete s ní experimentovat i jinde, třeba s Jestřábovým Žaludovým dortem :-))) |
Foglarovské výroky "Tak vám řeknu, že už mám té zimy až po krk! Místo jara zase ještě znovu sníh a mráz!" - Červenáček při pohledu z okna klubovny RŠ při plánování výpravy.
Vyhledávání
Bohouškovy trvalky
Výročí roku 2025
13 otázek - kvízy
*Foglarovský kvíz 4 NOVÝ
*Foglarovský kvíz 3 *Foglarovský kvíz 2 *Foglarovský kvíz 1 Přehled kvízů a výsledky Nejkomentovanější
Přehled turistických známek s foglarovskou tematikou
23. 12. 2024 Počet komentářů: 2 Proti proudu času s Akademií Jaroslava Foglara: Když Duben přichází… 06. 02. 2025 Počet komentářů: 2 Radostné Vánoce 2024 24. 12. 2024 Počet komentářů: 1 Znovu na návštěvě u plavčíka Pajdy aneb Devadesát pět let Miloše Zapletala – Zeta. Chystají se nová vydání a zpracování jeho knih 13. 01. 2025 Počet komentářů: 1 Mše za Jaroslava Foglara 24. 01. 2025 Počet komentářů: 1 Poznávací vycházka Sedm pietních zastavení 22. 01. 2025 Počet komentářů: 1 |