|
Rubriky
Nejčtenější články vydané v posledních 30 dnech
• Rychlé šípy na obalech potravin
(12. 11. 2025, 2157x) • Magazín SPJF Bobří stopou 145-146 míří do schránek čtenářů. Je věnován Miloši Zapletalovi
(10. 11. 2025, 1661x) • 85 let Stínadel – velká oslava v Pražské křižovatce
(6. 11. 2025, 1308x) Prahou Jaroslava Foglara
Bydliště Pracoviště Klubovny Tábořiště Místa inspirace Foglarovský svět Tipy a vzpomínky pište na info@bohousek.cz, předmět: Prahou Jaroslava Foglara Bohoušek doporučuje
|
Sen se stal skutečností - Žaludová mouka, aneb vyzkoušejte Žaludový dort bez lámání zubů![ Autor: Tomáš Hromádka - Krizmen | zařazeno: 5. 6. 2013 | přečteno 13979 ] Dlouholetí čtenáři Bohouška si možná vzpomenou, jak jsme v redakci zkoušeli péct Žaludový dort podle knihy Jaroslava Foglara - Kronika Ztracené stopy. Pro ty, kteří to ještě nezkoušeli, a chtěli by to bezbolestně zkusit, máme dobrou zprávu. Na trhu (v prodejnách biopotravin) se objevila novinka - ŽALUDOVÁ MOUKA.
Žaludy byly pro mnohé národy a generace před námi důležitou součástí potravy, sloužily jako vydatný zdroj síly a energie. Žaludová mouka byla ceněnou především v dobách nedostatku, kdy byl omezen přísun jiných potravin a kdy se používala jako výživná potravina, která našim předkům udržela zdraví i v mnohdy velmi tvrdých podmínkách. Moderní výzkumy potvrzují její vysokou nutriční hodnotu, obsahuje totiž vysoká množství látek důležitých pro lidské zdraví. V porovnání s moukou pšeničnou je žaludová mouka několikanásobně bohatší na draslík, vápník a hořčík - tedy minerální látky klíčové pro lidské zdraví. Je významným zdrojem vitamínů skupiny B a obsahuje také vyšší podíl vlákniny, která je nezbytná pro správnou funkci trávící soustavy. Kromě toho obsahuje také více než 5% nenasycených mastných kyselin, které mají pozitivní vliv na lidský organismus. Použití: Žaludovou mouku je nejlepší přidávat v poměru 1:3 k pšeničné mouce nebo všude tam, kde těstu na chléb, housky , koláče a další pečivo přidá zajímavou chuť a nutriční hodnotu. Žaludovou moukou je mnohdy možné pšeničnou moukou zcela nahradit, například do zeleninových karbanátků, bramboráků, omelet apod. Do bramboráků stačí k 2/3 podílu nastrouhaných brambor přidat 1/3 žaludové mouky. Její chuť vynikne v perníčcích, sladkém pečivu, ale můžete s ní experimentovat i jinde, třeba s Jestřábovým Žaludovým dortem :-))) |
Foglarovské výroky
Vyhledávání
Bohoušek vzpomíná
Strach a smrt v díle Jaroslava Foglara Svíčka pro Vendu Jílka Výročí roku 2025
13 otázek - kvízy
*Foglarovský kvíz 4 NOVÝ
*Foglarovský kvíz 3 *Foglarovský kvíz 2 *Foglarovský kvíz 1 Přehled kvízů a výsledky Nejkomentovanější
KPZ90: Krabička poslední záchrany je devadesátiletá
12. 10. 2025 Počet komentářů: 2 Začala měsíční pátrací hra Hledáme Rychlé šípy. Letos se vydejte do uliček Brna, Bystřice pod Hostýnem, Prahy a Prostějova 17. 11. 2025 Počet komentářů: 2 To byl Václav Junek. Vychází monografie z dílny Jiřího Poláka o akademickém malíři, který namaloval nejenom Slabikář, ale také Rychlé šípy 04. 10. 2025 Počet komentářů: 1 Miloš Zapletal obdržel 28. října 2025 in memoriam medaili Za zásluhy 28. 10. 2025 Počet komentářů: 1 Televizní kreslený seriál Rychlé šípy můžete sledovat i na internetu! 01. 11. 2025 Počet komentářů: 1 iDnes.tv (8. 11. 2025): Stínadla znovu vzbouřila v Pražské křižovatce 08. 11. 2025 Počet komentářů: 1 |