| STÍNADLA |
Bohousek Zde
Rubriky
Nejčtenější články vydané v posledních 30 dnech
Prahou Jaroslava Foglara

Bydliště
Pracoviště
Klubovny
Tábořiště
Místa inspirace

Foglarovský svět
Tipy a vzpomínky pište na info@bohousek.cz, předmět: Prahou Jaroslava Foglara
Foglarovky
Bohoušek doporučuje

Komentáře

ke článku: Vyšlo od roku 2018...
ze dne 19.03.2024, autor článku: Tomáš Hromádka - Krizmen

Komentář ze dne: 06.02.2021 23:50:29     Reagovat
Autor: - zvídavý (sk@ut)
Titulek: Pojďte se podívat do vydavatelského podzemí
našich milých speleologů v logických souvislostech na výsost povolaného znalce Václava Cílka. Pouze jeho brilantní analýzu doplním konstatováním, že v jím uvedené fantastické knize z roku 1939: E.T.Havránek - "Neznámá Praha" naleznete také překrásné fotografie, které Foglar nezpochybnil jako předlohy pro své poznámky a také jako doporučené inspirace svým ilustrátorům a kreslířům :)

http://old.speleo.cz/soubory/speleo/sp8/praz pod.htm

OPĚT V PŘÍPADĚ COPY LINKU VYMAŽTE NELOGICKÉ PAUZY ČI DO OČÍ BIJÍCÍ NESMYSLY

Již brzy si tak budete umět zodpovědět otázku: Byl předlohou Širokka a) novinář K.L.Kukla b) fiktivní pražský fantom Pérák Upozorňuji, že tzv. Miloš Dvorský o tom neví nic, proto kupí nesmysly a domněnky.

Komentář ze dne: 08.02.2021 00:18:32     Reagovat
Autor: - MenHart (@)
Titulek: K brilantní analýze
I když "na výsost povolaného znalce Václava Cílka" také rád poslouchám - hlavně pro jeho přesvědčivost a zaujetí, dovolím si pro vyváženost informování podati zde odkaz na mínění jiného znalce pražského podzemí - Vladimíra Vojíře, který prezentované znalosti VC koriguje.
www.nautilus.cz/b2.htm

Nic proti V. Cílkovi nemám, dokonce ho mám rád, ale Karel Ladislav Kukla, který si mnohé podzemní prostory prostě vymyslel, byl spíš možná větší inspirací pro VC než pro Širokka - ale rád si přečtu slibované pokračování zvídavého Hvězdáře.

Komentář ze dne: 08.02.2021 10:40:35     Reagovat
Autor: - zvídavý (sk@ut)
Titulek: V.Vojíř vlastním nákladem vydal Podzemní Prahu 2007 a
V.Cílek and comp. vydali Podzemní Prahu 2008. Obě knihy jsou bezvadné, zároveň v obou knihách se (literárně) volně inspirují K.L.Kuklou.
Vojíř v 90tých letech své speleolog. zkušenosti a znalosti bohužel dal všanc pražským soukromým potřebám a v mnoha případech se podílel na "zprasení podzemních prostor", které si obchodně-restaurační využití určitě nezasloužily ...
Z hlediska Vojířových poznatků a také Cílkových poznatků ale lze usuzovat, že K.L.Kukla na své legendární mapce určitě "nemaloval podle své fantazie nebo podle toho, jak a kde jezdily tramvaje", což kdysi Kuklovi také podsouvali a vysmívali se mu ...
Navíc V. Vojíž již zemřel, takže se jej už na mnohé věci nelze doptat. Protože jeho roztržka s ostatními speleology (právě kvůli komerčním zakázkám) není žádným tajemstvím ...
--------------------------------------------- ----------
V oblasti Stínadel se narodili dva novináři: K.L.Kukla a G.Včelička. Oba dva se v pozdějším věku s láskou vraceli do svého světa, který byl nejprve v době stáří Kukly asanován a v době 2. války Včeličkovi zase bourán kvůli rekonstrukci kláštera.
Oba dva novináři své toulání se po "dětských radovánkách a hrách" doplnili mnoha fotografiemi. A to je dle mého názoru mnohem důležitější ...

Komentář ze dne: 08.02.2021 11:51:14     Reagovat
Autor: - mENhart (@)
Titulek: Vl.Vojíř a V. Cílek
Já s Vl. Vojířem taky nesouhlasím se vším - tedy vlastně jen s jedním tvrzením o rybníčku před hradbami při uzavření stavidla http://www.nautilus.cz/prac31.html
,ale když si čtu jeho texty, tak věřím, že ví o čem píše, protože tam všude byl (třeba i pracovně).
To u V. Cílka se ukazuje, že některé jeho texty jsou pouze driváty textů jiných.
:-(

Komentář ze dne: 08.02.2021 15:24:00     Reagovat
Autor: - zvídavý (sk@ut)
Titulek: Kukla,Havránek,Vojíř i Cílek jsou pro nás zdroje fotografií ...
jestli byla Cílkova parta nebo Vojířova famílie lepšími lezci v pražských ďourách je mi fuk ... pražské podzemí je díky jejich poctivé práci prozkoumáváno v dobách, která jsou inspiračně zajímavá také pro Foglara ...

Komentář ze dne: 17.04.2021 17:30:10     Reagovat
Autor: - MV Bobr (@)
Titulek: RŠ v dnešní MF Dnes
Víkendová MF ze dne 17. 4. přináší na straně 4 článek "Rychlé šípy jsou zpět", včetně velké kresby populární pětice ze slavného klubu. Redakce tak reaguje na nové souborné vydání velké knihy s příběhy RŠ.

Komentář ze dne: 18.04.2021 19:52:06     Reagovat
Autor: - Kamil Jícha (@)
Titulek: Otázka do placu
To by mě tedy fakt zajímalo, jestli je vydání nového souboru RŠ od J. Foglara a J. Fischera taková "událost roku" či dokonce "desetiletí", že se noviny a časopisy předhánějí v otiskování dlouhých, někdy i mnohastránkových článků o vydané knize. Stejně tak jsou podobnými informacemi zaplaveny zpravodajské servery na internetu. Naposledy kromě MF Dnes se v sobotu 17. dubna objevila dlouhá stať na Novinkách.cz, Souborné vydání Rychlých šípů je ukázkou špičkového komiksového kreslířství. Nebo je to placená "pí-ár" od Albatrosu či Skautské nadace JF? Peněz na to mají jistě obě instituce dost. Spíš si myslím, že je to ta druhá varianta, což ale nijak nesnižuje úroveň samotného vydavatelského projektu, nad kterým sám slintám.

Komentář ze dne: 19.04.2021 01:46:07     Reagovat
Autor: - Anonym (@)
Titulek:
Spíš to je naopak. RŠ se prodávají tak dobře a je to takový fenomén, že všichni se mohou přetrhnout, aby taky něco napsali a přitáhli čtenáře, takže Albatros a Nadace dost možná nemuseli kromě samotného vydání ani hnout prstem, aby se o RŠ psalo.

Komentář ze dne: 19.04.2021 09:46:32     Reagovat
Autor: - Krizmen (@)
Titulek: Rychlé šípy
Tak podle mě je to pro všechny foglarovce událost, vždyť příběhy kreslené Fischerem nevyšly opravdu dlouho. A pro celou společnost jsou Rychlé šípy prostě fenoménem. Navíc si myslím, že skautská nadace má velmi dobře promyšlené způsoby propagace (od besedy pro skalní foglarovce po propagaci ve většinových médiích) a to je dobře. Jestřáb by měl určitě radost.

Komentář ze dne: 19.04.2021 15:03:38     Reagovat
Autor: - Kamil Jícha (@)
Titulek: Texty na jedno kopyto
Oponoval bych panu Anonymovi - už proto, že většina propagačních textů je hodně podobných, tedy vychází ze stejných podkladů, zřejmě od propagačního oddělení Albatrosu či Skautské nadace. Některé články jsou publikovány v různých novinách jako přes kopírák, ze stejnými formulacemi atd. Takže to není žádné originální tvůrčí jásání samotných redakcí, ale čerpání z tiskových zpráv a dalších podkladů od zadavatele. Proto jsem dal tu otázku do placu, zda se nejedná o "pí-ár". Spíše souhlasím sw názorem p. Krizmena, že nakladatelství i nadace mají dokonale propracovaný systém propagace, do níž patří i P-R, ať už na komerční či nekomerční bázi. Ale opakuji, sám jsem s dětmi z knihy nadšen, jen ten propagační humbuk kolem mě dost překvapil svým rozsahem a intenzitou.

Komentář ze dne: 19.04.2021 16:03:04     Reagovat
Autor: - Anonym (@)
Titulek:
Dokonale zpracovaný systém propagace nevylučuje to, co píšu já. Což samo o sobě nesvědčí o tom, že nepíšu něco, co je na hony vzdálené realitě, ale jsou to dvě odlišné věci. Ta propagace, pokud ji má opravdu Albatros zvládnutou, má mnoho podob a nemusí se to zákonitě projevit v článcích.

A že jsou ty články podobné? No to dá rozum, v každém článku musí padnout mnoho faktů o autorech, minulých vydáních atd., což pak vede k tomu, že se píše totéž a v podobné formě, protože se o tom dá těžko psát jinak.

Ale bez ohledu na to, kde je pravda, tak RŠ jako fenomén prostě zákonitě vede k tomu, že se nich píše, propagace nepropagace. Už jenom proto, že to přitáhne fanoušky RŠ a Foglara, kterých není zrovna málo, a tím pádem se zvedne prodejnost deníků, časopisů a zvedne čtenost článků na netu. Já si v posledních týdnech koupil jen kvůli novému vydání RŠ dva časopisy a dva deníky, které bych si jinak nekoupil.

Propagace Albatrosu? Možná. Kdyby nebyla, psaly by o RŠ časopisy a deníky i tak? Zcela určitě.

Komentář ze dne: 19.04.2021 21:27:31     Reagovat
Autor: - Tvůj kamarád (@)
Titulek:
Péťo, proč se stydíš za svoje jméno že sis vymyslel Kamila??

Komentář ze dne: 20.04.2021 08:27:06     Reagovat
Autor: - Train driver (@)
Titulek:
Propagace na novou knihu o RŠ je všude dost, ale příjde mně nelogické propagovat něco co si nejde koupit! Zkuste si někde RŠ objednat,nepochodíte.Maximálně pár kousků někde na prodejně.Myslím,že Albatros podcenil zájem o tuto knihu.Nevím bohužel jaký byl náklad (dříve byl v tiráži každé knihy), ale určitě byl nedostatečný.Věřím, že bude dotisk,ale přece snad věděli kolik dotisků a vydání mělo první souborné vydání RŠ !
Z toho, že by to byl nějaký ležák přece nemuseli mít strach.

Komentář ze dne: 20.04.2021 14:04:27     Reagovat
Autor: - Losna (@)
Titulek:
Tak si to objednejte třeba tady:
https://www.luxor.cz/product/rychle-sipy-ja na-fischera-zbo000396275

Komentář ze dne: 20.04.2021 14:59:28     Reagovat
Autor: - Train driver (@)
Titulek:
Losna:Já psal, že jedině pár kousků na prodejně.

Komentář ze dne: 20.04.2021 15:16:28     Reagovat
Autor: - Anonym (@)
Titulek:
Mám ještě nerozbalený výtisk, tak počkám, jestli se situace nevyvine tak, že za něj dostanu zánovní motocykl.

Podle webu Albatrosu bude dotisk, tak žádnou paniku! A to vyprodání vysvětluje ty články. Prostě je o to zájem, mluví se o tom, tak hyeny, jak se novinářům v některých kruzích říká, přispěchali s články.

Train driver, tak třeba nemuseli a počítali, že se to vyprodá, ale neměli tušení, že tak rychle. Lepší dotisknout než vytisknout zbytečné moc kusů a pak to nabízet za tři stovky v hypermarketech. Plantážníci všech zemí by měli mít hlavně radost, že se RŠ a foglarovkám obecně tak daří.

Komentář ze dne: 20.04.2021 18:00:45     Reagovat
Autor: - Train driver (@)
Titulek:
Ano,na Bazoši už ji prodává za 1400,- a na Aukru je zatím na 1100,-
Jenom tím nahrávaj různým překupníkům a spekulantům.

Komentář ze dne: 21.04.2021 00:06:47     Reagovat
Autor: - Insider
Titulek: Dotisk
V dnešní době nikdo netiskne sto tisíc knih, aby mu pak ležely na skladě, když je může kdykoliv pohodlně dotisknout. Považte, že náklady na tisk a knihařské zpracování jdou u podobně náročného titulu do milionů. A tak je pochopitelné, že v současné situaci, kdy jsou zavřené obchody a knihy se prodávají jen on-line, nebude nakladatel nesmyslně riskovat obří náklady. Nikdo nemohl tušit, že si budou čtenáři kupovat knihy po pěti kusech. Dotisk bude na pultech během několika týdnů.

Komentář ze dne: 25.04.2021 00:34:20     Reagovat
Autor: - Anonym (@)
Titulek: Zánovní motocykl za Rychlé šípy!
Na aukru už cena za RŠ u jedné aukce na 2372 korunách.

Jestli sem chodí kdokoliv z Albatrosu nebo z Nadace a má tu možnost - sdělte nějak lidem, přes eshopy a další kanály, že se chystá dotisk. Lidi jsou sice odpovědní za sebe a je to jejich hloupost, že si nedokáží zjistit informace, ale takhle jim to krásné, nové vydání pořádně zhořkne.

A zároveň mám dotaz, pokud to případně někdo čte: Jak se chystá dotisk Hochů ze Slovíčka, jak to bude řešené? Mně k tomu 1. vydání přišel asi měsíc po vydání dodatečně list. Bude v dotisku ten list do vydání nově zakomponován, nebo taky bude samostatně?

Komentář ze dne: 25.04.2021 08:54:59     Reagovat
Autor: - Train driver (@)
Titulek:
Jaký list prosím? Mně nepřišlo nic.

Komentář ze dne: 25.04.2021 09:46:24     Reagovat
Autor: - Velký Vont (@)
Titulek:
Každý svého štěstí strůjce.
Když si nedokáží zjistit informace, ať platí!
Podobně se mají i Kreslené seriály Junáku.

Komentář ze dne: 26.04.2021 06:58:31     Reagovat
Autor: - Libor Čája-Donald (lcaja.senov@CMAIL.CZ)
Titulek: Don't worry, be happy!
Ano, kamarádi foglarovci!
"Trahit sua quemque voluptas" anebo (jak je to vyvedeno jako nápis na jedné staré budově v Lázních Bardějov) 'Sua trahit quemque voluptas' (nejsem latiník, tak nevím, jak je to správně). Tedy "Každý svého štěstí strůjcem".
==========
Pozn.: Ta 'stará budova' v dávných dobách Lázní Bardějov by jistě nebyla vhodná pro klubovnu Rychlých šípů.
==========
Pro své 'štěstí' jsem však byl schopen 'zatnout zuby', vstoupit do jiné budovy s napisem "Knihy", v porovnání s "věčností" Rychlých šípů odhlédnou od pomíjivosti 'několika barevných papírků' a tu krásnou knížku si koupit.
A jsem rád.
Za nějaký čas již nebudu vědět, kolik těch 'barevných papírků' mě stála. V každém čase mi však bude dobře, když na ni pohlédnu. A budu vědět, že "ŽLUTÁ JE BARVA NAŠE. ...."

Komentář ze dne: 26.06.2021 11:11:42     Reagovat
Autor: - zvídavý (sk@ut)
Titulek: Motýl ve tváři Jaroslava Foglara
Pod tímto názvem vyšel v druhé polovině 80tých let rozsáhlý rozhovor s J.Foglarem v časopise Mladý svět. "Mlaďák" byl na tehdejší dobu týdeníkem s vlastním názorem, nesmírně rád jsem četl O.Neffa a R.Lipčíka, protože uměli ve složitostech "křečovité bolševické normalizace" psát čistou pravdu ...
Pro J.Foglara byl tento rozhovor pro Mladý svět velice důležitý: praskaly ledy a jeho knihy se opatrně vracely do knihkupectví. Těžko se vcítit do jeho mysli, když v tak vysokém věku přicházela opatrná satisfakce ...
--------------------------------------------- --------
Skaut nadace JF už po několik let drží ochrannou ruku nad jeho autorskými právy. A je to moc dobře. My, kdo jsme zažili bolševické ohýbání pravdy, bolševické podrazy, bolševické vyhrůžky během Listopadové revoluce, s klidnou myslí přijímáme dílčí kroky SNJF, která zkrátka nedovolí jakékoliv zneužití značky JF ... Podařil se také naprosto husarský kousek, kdy máme pro JF vyznamenání od prezidenta a nakladatelsky se nám o JF s láskou stará gigantický dům Albatrosu. Dílčí spolupráce s menšími vydavateli jsou koordinovány (V.Vávra apod.) VLAK FOGLAROVEK ZASE JEDE, V MAŠINĚ SEDÍ MAŠINFÍRA, MY JEDEME, ČTEME A SVĚT NOVÉHO MILÉNIA OPĚT SEZNÁVÁ HLOUBKU FOGLAROVEK
-------------------------------------- -----------------
SNJF na svých stránkách umožňuje prohlídku bytu J.Foglara. Tak se tam koukejte také pořádně rozhlédnout, protože název článku je: Motýl ve tváři Jaroslava Foglara. A pokud jste aspoň trochu vnímaví, najdete v bytě našeho spisovatele odpověď, proč byl motýl důležitý nejen pro Foglara ale také pro všechny ty, kteří pátrají po skutečných Stínadlech. Pouze upozorňuji, že skutečných fotografií Stínadel měl Foglar mnohem více, ale byl jsem velice rád, když jsem si díky SNJF mohl byt detailně prohlédnout ... Klasická fotografie umí sdělit jen čistou pravdu.

Komentář ze dne: 29.03.2023 17:46:53     Reagovat
Autor: - Helper (@)
Titulek:
Rychlé šípy - 2. sešit (2022 - sešitové vydání) Stínadla se bouří, sběratelské vydání (2022)

Chybí odřádkování

Foglarovské výroky
"To je přece Fan-Tan. Vždyť to hraje celá Řásnovka" - asi dvanáctiletá dívka na dotaz Jindry Sochora.
Vyhledávání
 
KNIHA NÁVŠTĚV
Bohouškovy trvalky
Výročí roku 2024
13 otázek - kvízy
Nejkomentovanější
Vyšlo od roku 2018...
19. 03. 2024
Počet komentářů: 24

Ocenění a vyznamenání pro Jaroslava Foglara
16. 04. 2024
Počet komentářů: 9

Jan Trojan - Roy: "Foglarovo dítě"
19. 03. 2024
Počet komentářů: 5

Foglarovskou ročenku 2023 bude distribuovat skautská nadace
16. 04. 2024
Počet komentářů: 2

Saturnin a Stínadla - aneb Setkání Lídy Baarové a Adiny Mandlové v Havlově vaně
04. 04. 2024
Počet komentářů: 1

reklama

* Bohouška připravuje redakce ve složení: Milan Lebeda - Alpín (vedoucí), Petr Molka - Best (webmaster), Tomáš Hromádka - Krizmen (redaktor). Bohoušek je připravován ve spolupráci s Pražskou pobočkou SPJF.
* Články vyjadřují názory autorů a jsou majetkem redakce a vlastníků autorských práv. Bez souhlasu redakce nesmí být žádná část Bohouška publikována a to jak v tištěné, tak elektronické podobě.
* Tento web site byl vytvořen prostřednictvím phpRS - redakčního systému napsaného v PHP jazyce.
* Na této stránce použité názvy programových produktů, firem apod. mohou být ochrannými známkami nebo registrovanými ochrannými známkami příslušných vlastníků.
* Zprávy, příspěvky a žádosti můžete poslat na .