Od narození Jaroslava Foglara uplynulo již 114 let. Populární autor mnoha knih a komiksových příběhů pro mládež, který se narodil 6. července 1907 v Praze, však navždy zůstane pevně ukotven v našich srdcích skrze slavné příběhy Rychlých šípů. Ty jsou významnou součástí autorova životního díla a ovlivnily život mnoha chlapců, kteří s hrdiny prožívali četná veselá i tajuplná dobrodružství včetně pomyslné nechuti k panádlové polévce.
.... V české kuchyni jsou polévky velmi oblíbené a tradičně tvoří součást obědového menu. Avšak hustá a vydatná polévka, jako je ta panádlová, hravě zastoupí i hlavní chod. Její název je odvozen od slova panádl – žemlové či chlebové kaše, která se používá jako základ mnoha pokrmů včetně polévek, omáček či nádivek. Tradičním receptem rakouské kuchyně je Panadelsuppe, tedy chlebová polévka, která se stala součástí i našich jídelníčků.
.... My jsme pro vás vybrali panádlovou polévku zjemněnou smetanou, na kterou přikládáme recept níže. Připravit si však můžete také chlebovou polévku se žampiony či se zelenými bylinkami. Můžeme se jen domnívat, jak by tyto obměny zachutnaly chlapecké pětici z Rychlých šípů, ale věříme, že vám přijde alespoň jedna verze vhod.
Celý text i s receptem najdete na adrese:
https://magazin.recepty.cz/clanky/znate-panadlovou-polevku-zavzpominejme-na-jaroslava-foglara-s-pokrmem-jenz-proslavily-rychle-sipy-1287.html