| STÍNADLA |
Bohousek Zde
Rubriky
Nejčtenější články vydané v posledních 30 dnech
Prahou Jaroslava Foglara

Bydliště
Pracoviště
Klubovny
Tábořiště
Místa inspirace

Foglarovský svět
Tipy a vzpomínky pište na info@bohousek.cz, předmět: Prahou Jaroslava Foglara
Foglarovky
Bohoušek doporučuje

O skautingu v Encyklopedii čs. mládeže z roku 1932

[ Autor: Ondřej Liška - Agi | zařazeno: 7. 4. 2002 | přečteno 407 ]

Osmisvazkovou "Encyklopedii československé mládeže pro školu a dům" vydalo postupně ve 20. a 30. letech minulého století nakladatelství Josef Elstner (díly I-II), později nakladatelství Plamja (díly III-VIII). O skautingu se píše ve IV. svazku vydaném v roce 1932. Přečtětě si krátkou citaci: Skauting, česky nazývaný junáctví, bývá někdy považován za druh sportu, jiní jej mají za cosi podobného jako camping (kemping), tramping (tremping), weck-end (víkend) a pod. snahy rekreační (osvěžující). Ale to vše je něco docela jiného než skautské oddíly mládeže. Skauting je především harmonická (souladná) výchova mládeže prací a hrou, podporující tělesný vývoj a zdraví úměrně s pěstováním sebeovládání a soběstačnosti, jež učí lásce k přírodě, praktickým zručnostem a službě pro celek. Buduje základy charakteru, pravého občanství a usměrňuje energii mládí v projev činem kladným a samostatným. Je do značné míry též ohlasem horečného a nervy vyčerpávajícího tempa dnešního života, hlavně městského, který nás nutí vysedávat a pracovat mezi čtyřmi stěnami, oddaluje od slunce a přírody. Skauting není vlastně ani organisace; ta je tu jen vnějším rámcem. Skauting je silné hnutí pro nejlepší výchovu mládeže, v níž je spojeno úsilí nejlidštějších lidí snad všech věků a národů.


Foglarovské výroky
"Rozsviťte si čaj!" - spiritista pan Pilgram mladému J. Foglarovi.
Vyhledávání
 
KNIHA NÁVŠTĚV
Bohouškovy trvalky
Výročí roku 2024
13 otázek - kvízy
Nejkomentovanější
Vyšlo od roku 2018...
19. 03. 2024
Počet komentářů: 24

Ocenění a vyznamenání pro Jaroslava Foglara
16. 04. 2024
Počet komentářů: 9

Jan Trojan - Roy: "Foglarovo dítě"
19. 03. 2024
Počet komentářů: 5

Foglarovskou ročenku 2023 bude distribuovat skautská nadace
16. 04. 2024
Počet komentářů: 2

Saturnin a Stínadla - aneb Setkání Lídy Baarové a Adiny Mandlové v Havlově vaně
04. 04. 2024
Počet komentářů: 1

reklama

* Bohouška připravuje redakce ve složení: Milan Lebeda - Alpín (vedoucí), Petr Molka - Best (webmaster), Tomáš Hromádka - Krizmen (redaktor). Bohoušek je připravován ve spolupráci s Pražskou pobočkou SPJF.
* Články vyjadřují názory autorů a jsou majetkem redakce a vlastníků autorských práv. Bez souhlasu redakce nesmí být žádná část Bohouška publikována a to jak v tištěné, tak elektronické podobě.
* Tento web site byl vytvořen prostřednictvím phpRS - redakčního systému napsaného v PHP jazyce.
* Na této stránce použité názvy programových produktů, firem apod. mohou být ochrannými známkami nebo registrovanými ochrannými známkami příslušných vlastníků.
* Zprávy, příspěvky a žádosti můžete poslat na .