| STÍNADLA |
Bohousek
Rubriky
Bohoušek doporučuje
Město jako přízrak - Pražské inspirace Jaroslava Foglara
Město jako přízrak - Pražské inspirace Jaroslava Foglara
Nejčtenější články vydané v posledních 30 dnech
Prahou Jaroslava Foglara
Sběr dat (připravujeme)
Bydliště
Pracoviště
Klubovny
Tábořiště
Místa inspirace

Foglarovský svět
Tipy a vzpomínky pište na info@bohousek.cz, předmět: Prahou Jaroslava Foglara
Rychlé šípy - Albatros
Bohoušek doporučuje

Je panádlová polívka něco velmi odporného? aneb Co Rychlé šípy nikdy nejedly

[ Autor: Milan Lebeda - Alpín | zařazeno: 3. 10. 2001 | přečteno 9552 ]

Někdy na přelomu září a října začíná třetí stínadelský příběh Tajemství Velkého Vonta. Rychlé šípy při nedělní výpravě odcházejí z tábořiště U tří borovic a při Rychlonožkově přemlouvání klubovního psa Kuliferdy k odchodu a špičkování členů klubu o tom, u koho se Kuliferda má lépe, Červenáček s Jindrou Hojerem Rychlonožkovi vrážejí: „Ale panádlovou polívkou ho nekrmíme jako ty, když je u tebe!!“
"Zmíněná panádlová polévka bylo pomyslné jídlo, o kterém nikdo sice nevěděl, z čeho se vaří a jak chutná", uvádí v první kapitole Tajemství Velkého Vonta Jaroslav Foglar, "ale každý si pod tím názvem představoval něco velmi odporného, nechutného, co se prostě nedá jíst – a nejvíce jí škádlili Rychlonožku. Jindra tvrdil, že se polévka vaří z plesnivých chlebových kůrek, ale nevěděl to jistě…"
- Máte našetřeny plesnivé chlebové kůrky? - Je panádlová polívka něco velmi odporného, nechutného, co se prostě nedá jíst?! - Měl pravdu Jindra Hojer?! Dozvíte se dále v článku!!! Nejdříve si ale řekněme, že zastaralý výraz panádl či také panáda, je žemlová kaše používaná k přípravě nádivek a v dalším významu žemlová či chlebová polévka.

Pro nejskalnější z nejskalnějších foglarovců či kluby a oddíly na mizině uvádíme recept:

P a n á d l o v á p o l é v k a

Rozpis:
2-3 tvrdé housky či obdobný objem tvrdého chleba
2 lžíce sádla
1 žloutek
špetka majoránky
sůl

Postup přípravy:
Tvrdé housky nebo chleba rozvaříme v osolené a majoránkou okořeněné vodě, omastíme sádlem a nakonec zakvedláme žloutek.

Důležité upozornění!!!:
Zveřejněním tohoto receptu nevzniká žádný vztah mezi autorem potažmo vydavatelem na straně jedné a poživatelem dle výše uvedeného receptu připravené polévky na straně druhé.
Příprava a požití polévky děje se na vlastní nebezpečí poživatele a tímto aktem nevznikají žádné závazky autora potažmo vydavatele vůči poživateli.
Náhrada případných materiálních i nemateriálních škod způsobených následkem požití dle výše uvedeného receptu připravené polévky poživateli není žádným způsobem na autorovi potažmo vydavateli právně vymahatelná.
Finanční náhrada ani veřejná omluva ve sdělovacích prostředcích za případnou ztrátu společenského postavení či za ztrátu společenské vážnosti způsobenou následkem požití dle výše uvedeného receptu připravené polévky poživatelem není žádným způsobem na autorovi potažmo vydavateli právně vymahatelná.
S ohledem na příslušné ustanovení v přepravních řádech všech veřejných hromadných přepravců, kterým je z přepravy vyloučena osoba silně zapáchající a znečištěná, nevzniká poživateli dle výše uvedeného receptu připravené polévky žádný nárok na úhradu případné škody či ztráty způsobené jeho vyloučením z prostředků veřejné hromadné přepravy vůči autorovi potažmo vydavateli uvedeného receptu na panádlovou polévku.

Dobrou chuť Vám přeje redakce Bohouška!




Foglarovské výroky
„336 bedniček! U všech všudy, to je už hezká hromádka! Kde je budeme shánět, to nevím!“ - Pavel k Ludvovi po výpočtu pro stavbu chaty v Jezerní kotlině.
Vyhledávání
 
KNIHA NÁVŠTĚV
Střípky ze života JF
Foglarovský svět a sametová revoluce (2019)
13 otázek - kvízy
reklama

* Bohouška připravuje redakce ve složení: Milan Lebeda - Alpín (vedoucí), Petr Molka - Best (webmaster), Tomáš Hromádka - Krizmen (redaktor). Bohoušek je připravován ve spolupráci s Pražskou pobočkou SPJF.
* Články vyjadřují názory autorů a jsou majetkem redakce a vlastníků autorských práv. Bez souhlasu redakce nesmí být žádná část Bohouška publikována a to jak v tištěné, tak elektronické podobě.
* Tento web site byl vytvořen prostřednictvím phpRS - redakčního systému napsaného v PHP jazyce.
* Na této stránce použité názvy programových produktů, firem apod. mohou být ochrannými známkami nebo registrovanými ochrannými známkami příslušných vlastníků.
* Zprávy, příspěvky a žádosti můžete poslat na .