Ze 138. kolegia Akademie Jaroslava Foglara 13. 9. 2022

| Autor: Martin Rosol | Rubrika: Zpravodaj | Vydáno dne: 25. 9. 2022 |

V úterý 13. září 2022 se konalo 138. kolegium Akademie Jaroslava Foglara. Tato pravidelná každoměsíční (s výjimkou prázdninových měsíců) setkávání členů AJF, jejích hostů a dalších příznivců Jaroslava Foglara se díky zakladateli AJF Slávkovi Janovovi daří pořádat již patnáctý rok a nejinak tomu bude i v novém akademickém ročníku 2022 – 2023.
138. kolegium začalo ohlédnutím za 6. ročníkem Rokosova memoriálu. Více informací a také několik fotografií z této akce najdete v článku Rokosův memoriál u Berounky. Na memoriálu samotném i během kolegia si zájemci mohli zakoupit dva druhy oválných pamětních sběratelských placek. Výtěžek z jejich prodeje bude věnován na dotisk Rychlých šípů v ukrajinském jazyce.


Rychlé šípy Marko ČermákaNové vydání Rychlých šípů kreslených Marko Čermákem, Bohumírem Čermákem, Václavem Junkem a s novými příběhy kreslenými Jiřím Grusem z vydavatelství Albatros se blíží! Datum vydání je 29. 9. 2022 (dle některých údajů 3. 10. 2022). Velká kniha bude mít tentokrát desky červené barvy a již nyní je možno ji objednávat v předprodejích řady internetových obchodů. Ve čtvrtek 13. 10. 2022 se pak dle našich informací uskuteční autogramiáda s Markem Čermákem. Bližší informace budou včas zveřejněny.
Aleš Deutsch sdělil, že 18. 11. 2022 bude v parku pod fotbalovým stadionem žižkovské Viktorky v Seifertově ulici znovu vysazen Strom Jaroslava Foglara. Podrobnosti k akci budou rovněž uvedeny později.
Výzva Akademie Jaroslava Foglara všem!
AJF vyzývá všechny, kdo jakkoli pracují s foglarovskou terminologií, zejména vydavatele a organizátory foglarovských akcí, aby při uvádění jména stínadelského fantoma Širokka používali původní tvar se dvěmi „k“, tedy ŠIROKKO! Jaroslav Foglar zcela jistě napsal dvě „k“ v Širokkově jméně záměrně a jak správně podotýká na slovo vzatý foglarovec Josef Bláha – Řešetlák: „Nesnažme se opravovat Foglara!“ Používání tvaru Široko je dosti rozšířený nešvar, který bezdůvodně porušuje originalitu Foglarova díla. Naposledy jsme se s touto deformací mohli setkat bohužel vzhledem k mimořádné kvalifikovanosti autorů překvapivě i na výstavě Město jako přízrak. Také Stínadla se bouří ilustrovaná Jiřím Grusem z vydavatelství Albatros se tomu nevyhnula. Naopak Stínadelská trilogie z vydavatelství Václava Vávry se správně přidržela původního tvaru „Širokko“.
Podobná, i když poněkud složitější je problematika používání botanického pojmenování stromu ginkgo, místo foglarovsky správného GINGO v souvislosti se Stínadly a Uctívači ginga. Také zde platí: Držme se Foglarova originálu!
Souhlasíte-li s touto výzvou Akademie Jaroslava Foglara, šiřte ji všemi směry!

Se dvěmi sběratelskými vzácnostmi se pochlubil Slávek Janov: První raritou bylo samizdatové černobílé vydání kresleného seriálu Kulišáci, které sestavil a vydal v září roku 1989 Václav Nosek – Windy.

Kulišáci - samizdat
Kulišáci - samizdat

Snad ještě větší vzácností je potom arch společenské hry Rychlé šípy ve Stínadlech z PULSu Ostrava, která se bohužel nikdy nedočkala vydání.

Rychlé šípy ve Stínadlech (Puls Ostrava)
Rychlé šípy ve Stínadlech (Puls Ostrava)

Informace pro sběratele: Kromě již zmíněných placek z Rokosova memoriálu vyšly pro účastníky charitativního prodeje posledních 33. zbývajících výtisků RŠ 33 magnetka a placka. I tentokrát půjde výtěžek z jejich prodeje na dobročinné účely – dotisk RŠ v ukrajinštině a Pomocné tlapky.

Rychlé šípy 33 - magnetka
Rychlé šípy 33 - magnetka


Závěrem Josef Bláha – Řešetlák představil reprezentativní publikaci s bohatým fotografickým doprovodem Lesní moudrost v proměnách času. Kniha byla vydána u příležitosti 100. výročí založení Ligy lesní moudrosti v Československu jako obrazová kronika Woodcraftu u nás i ve světě 1902 – 2022.

Lesní moudrost v proměnách času
Lesní moudrost v proměnách času

Na příštím 139. kolegiu AJF se sejdeme 12. 10. 2022, nebude-li stanoveno jinak.

BOHOUSEK.CZ (www.bohousek.cz.cz) - zpravodajský a informační servis - Foglar a Rychlé šípy
Adresa článku: http://www.bohousek.cz/clanek-2022090013-ze-138-kolegia-akademie-jaroslava-foglara-13-9-2022.html