Setkání ve Sluneční zátoce 18. června 2022

| Autor: Martin Rosol | Rubrika: Akce | Vydáno dne: 22. 6. 2022 |



Sluneční zátoka letos plně dostála svému jménu, když přivítala účastníky setkání foglarovců - které zde Sdružení přátel Jaroslava Foglara uspořádalo poprvé již v roce 2002 - modrou, sluncem zalitou oblohou. A přesto jsme tu zažili pořádnou bouřku! To když vyšlo najevo, že někteří z prodejců foglarovských předmětů opomněli požádat pana správce o svolení! Po každé přeháňce se ale jak známo vždycky vzduch vyčistí, a tak snad nějakým magickým kouzlem tohoto památného místa se stalo, že všechny ty nejrůznější drobné i větší spory a nesváry, kterými jsme čas od času zahanbováni, byly alespoň pro tento den zapomenuty.
Když kvůli nešťastnému úrazu musel snad poprvé vůbec letošní Zátoku vynechat její dlouholetý hlavní organizátor Miloš Vraspír – Bobr, chopil se místo něho pomyslné dirigentské taktovky setkání předseda Sdružení přátel Jaroslava Foglara Vojta Hanuš. Alespoň na dálku jsme poslali Bobrovi pozdrav a přání brzkého uzdravení!
Minutou ticha bylo vzpomenuto těch, kteří nás od posledního setkání opustili navždy: Jan Pavlásek - Song, Bohumil Koláček - Abbé, Vlastislav Toman - Hadži…
S nadšením byli přivítáni dva letošní velcí jubilanti – devadesátníci: Jaroslav Novák – Jaris se svým vždy pohotovým fotoaparátem (s jeho letošní fotografickou kolekcí ze Sluneční zátoky se lze seznámit v odkazu na konci článku) a stále čilý, usměvavý legračník a vtipálek Zdeněk Marek – Rychlonožka! S oběma si podal ruce i nestor letošního setkání – šestadevadesátiletý skaut Sonny – Stanislav Kovařík! Gratulace všem!

Nabídka knížek a jiných foglarovských tiskovin byla letos mimořádně bohatá a bylo o ní již dostatečně informováno. Přesto se objevilo jedno překvapení: SPJF vydalo sešit s několika příběhy Rychlých šípů v ukrajinštině (Bohoušek informuje v samostatném článku) a zájem sběratelů byl o něj veliký. Kromě tiskovin byly zastoupeny i další sběratelské předměty s foglarovskou tematikou: barevní bobři z 3D tiskárny, ježci v klecích, obrázky, přívěšky a dokonce i samotný Jaroslav Foglar v podobě cínové figurky! Nechyběl ani tradiční pamětní list.
Líně tekoucí Sázava zlákala mnohé ke koupání, jiní dali přednost třeba návštěvě Muzea Jaroslava Foglara v Ledečském hradě.
Tak sbohem Zátoko!
A na shledanou zase za rok – v sobotu 17. června 2023!


Bohaté album fotografií Jaroslava Nováka – Jarise a jeho syna Jana Nováka z letošního setkání ve Sluneční zátoce lze shlédnout na níže uvedených odkazech:

https://tatajara.rajce.idnes.cz/SETKANI_VE_SLUNECNI_ZATOCE_2022/

https://tatajara.rajce.idnes.cz/SETKANI_VE_SLUNECNI_ZATOCE_2022_JARIS/album

BOHOUSEK.CZ (www.bohousek.cz.cz) - zpravodajský a informační servis - Foglar a Rychlé šípy
Adresa článku: http://www.bohousek.cz/clanek-2022060024-setkani-ve-slunecni-zatoce-18-cervna-2022.html