Už jste četli Ročenku foglarovce 2021?

| Autor: Tomáš Hromádka - Krizmen | Rubrika: Kniha | Vydáno dne: 15. 4. 2022 |

Foglarovská ročenka 2021Před více než měsícem spatřila světlo světa pozoruhodná publikace, jejímž autorem je Martin Izera z Olomouce, známý sběratel a badatel, tvůrce internetových stránek foglarovec.cz. Pro Bohouška uvedl, že cílem brožury je "zachytit náladu daného roku a katalogizovat sbírkové předměty, které se objevily v daném roce se zajímavými podrobnostmi, na které se časem jinak zapomene."


Foglarovská ročenka 2021Autor původně zamýšlel tvořit jen on-line verzi na svém webu foglarovec.cz, ale odezva badatelů a znalců díla Jaroslava Foglara byla natolik veliká, že se rozhodl ji vydat v tištěné podobě. Nakonec bylo vydáno 150 číslovaných výtisků. Ročenka obsahuje 32 stran, na kterých jsou připomenuty prakticky všechny hlavní foglarovské artefakty loňského roku. V úvodu jsou popsány různorodé aktivity spolků, organizací, vydavatelství i jednotlivců v roce 2021. Pak následuje chronologický přehled. U každé jednotlivosti jsou tři čtverečky, které představují označení vzácnosti v rámci sběratelského oboru. V prvním čtverečku je označení vzácnosti dle autora ročenky v době vydání, druhé políčko může obsahovat informaci o vzácnosti dle majitele sbírky (doporučuje se vyplňovat tužkou, protože informace o unikátnosti se může v průběhu času měnit.) a ve třetím políčku si může majitel sbírky udělat "fajfku," že má danou věc ve sbírce.
Ročenka tak supluje sběratelský katalog. Martin Izera přitom převzal označení, které se používá v numismatice. B - ve sbírkách běžné, R - počet dochovaných kusů je omezen, objevuje se občas, RR - počet dochovaných kusů je velmi omezen, objevuje se jen velmi vzácně, RRR - unikát nebo maximálně 2 - 3 kusy.
Do ročenky nebyly zahrnuty pohlednice, kalendáříky, odznaky, placky, kartičky a ani jiné propagační materiály vydavatelů, např. katalogy nebo záložky. Na druhé straně zde objevíte tiskoviny, které prakticky není šance běžně získat a ani se o jejich vydání nikde jinde dozvědět (i Bohoušek o nich nic neslyšel, ačkoliv se trubkou snažil do klubovny Rychlých šípů navrtat) a jde o absolutní rarity vydané pro kamarády, pro radost - např. soukromé vydání Života v poklusu 3 v nákladu 13 výtisků nebo soukromé vydání knihy Náš oddíl v nákladu do 20 ks.
Martin vydal publikaci za podpory webdesignové agentury IZON a zaslouží si poděkování a ocenění za její skvělé zpracování. K jeho aktivitám a serveru Foglarovec se na stránkách Bohouška brzy vrátíme.

BOHOUSEK.CZ (www.bohousek.cz.cz) - zpravodajský a informační servis - Foglar a Rychlé šípy
Adresa článku: http://www.bohousek.cz/clanek-2022040008-uz-jste-cetli-rocenku-foglarovce-2021.html