Skautská nadace Jaroslava Foglara představila novinky pro rok 2022

| Autor: Tomáš Hromádka - Krizmen | Rubrika: Zpravodaj | Vydáno dne: 24. 2. 2022 |

V letošním roce si Skautská nadace Jaroslava Foglara připomíná dvacáté výročí svého vzniku a při té příležitosti připravila pro všechny foglarovce celou řadu novinek. Některé z nich sice zůstávají zatím velkým tajemstvím, řadu z nich ale odhalil Roman Šantora - Bobo ve čtvrtek 24. února 2022 při on-line přenosu na Facebook Live. Přímý přenos si nenechalo ujít na padesát zájemců o život a dílo Jaroslava Foglara.

Smršť foglarovských informací Bobo zahájil zprávou o podepsané smlouvě mezi Skautskou nadací Jaroslava Foglara a Památníkem národního písemnictví, kam by po čtyřech letech od otevření bytu měly konečně doputovat všechny papírové doklady, které byly v Jestřábově bydlišti objeveny. V památníku budou katalogizovány, stanou se součástí archivního fondu a časem budou k dispozici badatelské veřejnosti.
Před čtrnácti dny vyšla péčí Masarykovy univerzity v Brně odborná publikace s názvem Foglar v nás: Záhada hlav a lomu. Autory jsou Jiří Němec, Ivo Jirásek a Richard Macků.
1. března vyjde v nákladu 1000 ks sešit s novými příběhy Rychlých šípů v edici Akademie Jaroslava Foglara (Bohoušek bude brzy informovat).
Na jaře vyjde v Albatrosu: Stínadla se bouří (retrovydání), Strach nad Bobří řekou (ten bude doprovázet v nadačním obchodu originální ilustrace s bonusem o Pražské Dvojce v době Protektorátu) a hlavně první sešit Rychlých šípů. O něm se Bobo rozhovořil podrobněji. Koncept bude navazovat na sešity Pulsu z 60. let. Půjde o minimálně 64 stránkovou publikaci formátu A4 určenou převážně dětem, vedle Rychlých šípů tu budou další komiksy s foglarovskou tematikou, hry a náměty pro volný čas. V nadačním obchodu je již teď možné předplatit první čtyři sešity se speciálním boxem. V plánu je zatím vydání osmi čísel. Albatros na jaře vydá také 4. dotisk Hochů od Bobří řeky, audioknihy Tajemnou Řásnovku, Pod junáckou vlajkou a Strach nad Bobří řekou. Na podzim by měly vyjít knihy Devadesátka pokračuje a souhrnné vydání Rychlých šípů Marko Čermáka a ostatních kreslířů. Jakou barvu kniha bude mít, Bobo neprozradil, jisté je jen, že buď bude červená nebo žlutá.
Bonbonkem pro obdivovatele stínadelské trilogie bude jistě román - prequel - Davida Jana Žáka s názvem Tleskač (o dětství zámečnického učně) v rámci edice Ze světa Jaroslava Foglara.
Badatele na podzim potěší souhrnné vydání deníků Jaroslava Foglara do roku 1938. Albi bude pokračovat ve vydávání her, hlavolamů, karetních her, hrnků, triček a puzzle s tematikou Rychlých šípů. Pro hravé foglarovce bude určeno speciální Tripexeso, které snad vyjde na setkání ve Sluneční zátoce.
Vydavatelství Václav Vávra dokončí vydávání foglarovských knih Svatopluka Hrnčíře (závěrečný díl trilogie - Maják Uctívačů ginga vyjde do poloviny března; o prvních dvou dílech Bohoušek informoval - pozn. redakce) a bombou bude první kompletní vydání stínadelských komiksů Marko Čermáka (do června, taktéž u V. Vávry; Bohoušek informoval zde: https://www.bohousek.cz/clanek-2021100018-stinadelska-trilogie-j-foglara-a-m-cermaka-poprve-vyjde-v-soubornem-vydani.html).
Muzeum hlavního města Prahy chystá k vydání katalog k výstavě v Domě u Zlatého prstenu.
Na závěr Bobo informoval o nadačních publikačních aktivitách - kniha kreseb Jiřího Gruse Za oponou Stínadel má zpoždění, ve Sluneční zátoce by měla být k zakoupení publikace k 80. výročí Alvareze. Nadace chystá vydat nahrávku Rychlých šípů z roku 1942 v podání členů Pražské Dvojky na vinylu - ve velmi limitované edici s bohatým bookletem. Staronovou novinkou bude Truhla Rychlých šípů s artefakty z 60. let, novinkou pak skicák - omalovánky s kresbami Jana Fischera (v návaznosti na retrovydání Stínadel se bouří), vykrajovátko k Velikonocům. Pro děti na podzim uspořádají podobnou hru jako na Starém Městě (2018-2019), tentokrát však na Malé Straně.
Oddílům, skupinám i foglarovcům nabízí nadace finanční podporu na akce spojené s Jaroslavem Foglarem.


BOHOUSEK.CZ (www.bohousek.cz.cz) - zpravodajský a informační servis - Foglar a Rychlé šípy
Adresa článku: http://www.bohousek.cz/clanek-2022020012-skautska-nadace-jaroslava-foglara-predstavila-novinky-pro-rok-2022.html