Z říjnového kolegia Akademie Jaroslava Foglara 14. 10. 2020

| Autor: Martin Rosol | Rubrika: Zpravodaj | Vydáno dne: 13. 12. 2020 |

Další pravidelné, v pořadí už 119. kolegium AJF proběhlo za dodržení všech protiepidemických opatření v historicky nejmenším počtu čtyř účastníků. Řada dalších příznivců spisovatelova díla a odkazu se však přihlásila se svými příspěvky na dálku – korespondenčně.

Aktuálně jsme reagovali na facebookovou diskuzi ohledně autorství obrázku dokumentujícího spolupráci Marka Čermáka s Jaroslavem Foglarem. Originál kresby si bylo možno prohlédnout na výstavě Marko Čermák / 80 let (viz. obr.). I v diskusi AJF se potvrdilo, že autorem kresby je plzeňský výtvarník a ilustrátor František Lopour.


S velice zajímavým objevem se přihlásil foglarovec Martin Choděra: Jeho bedlivé badatelské oko si povšimlo, že v celé řadě vydání románu Stínadla se bouří chybí ve 12. kapitole s názvem Ve Svatyni Uctívačů ginga celý následující odstavec: „Tady se říká na Kropenatce!“ řekl Fred. „Tady spadl Emil do vody. Podívejte se!“ Zavedl Rychlé šípy až k zábradlí. Zahleděli se do hloubky, kde ve tmě vytékal z jakéhosi tunelu proud vody.
„V prvním vydání, které vycházelo na pokračování ve Vpředu a ve všech dalších až do souborného vydání Dobrodružství v temných uličkách je text v pořádku,“ říká Martin Choděra. „Stejně tak v bibliofilském vydání z nakladatelství Ostrov z roku 2012. V posledním vydání z letošního roku v Albatrosu ale text rovněž chybí. Chyba zřejmě vznikla v Olympii v samostatném vydání této knihy, které vyšlo po vydání Dobrodružství v temných uličkách v roce 1992,“ uzavřel Martin Choděra svůj korespondenční příspěvek pro akademii. Během kolegia jsme inkriminované vydání dohledali a domněnka Martina Choděry se ukázala správnou – poprvé tento odstavec vypadl skutečně ve vydání románu v nakladatelství Olympia v roce 1992. Martinův objev doplnil zakladatel AJF Slávek Janov ještě dalším zjištěním: „V mnichovském vydání v nakladatelství Obrys/Kontur z roku 1985 se kapitola 12 nejmenuje Ve Svatyni Uctívačů ginga, ale jen Ve Svatyni ginga.
To ale nebyl poslední z objevů Martina Choděry: „Nedávno jsem si v novém sběratelském vydání Hochů od Bobří řeky z Albatrosu všiml této drobné chybičky: Ve 28. kapitole Rikitanův nejkrásnější návrh se Pirát (!) ptá Rikitana jestli s sebou může vzít jejich psa. V jiných vydáních se na totéž ptá samozřejmě jeho majitel Stopař. Nevím, jestli je tato chyba také v prvním knižním vydání z roku 1937 v nakladatelství Jan Kobes, protože toto vydání nemám.“ ptá se Martin Choděra. A protože první vydání Hochů neměl k dispozici ani nikdo z přítomných na kolegiu, obracíme se na Vás, milí čtenáři, kteří první vydání vlastníte: Nahlédněte, jestli se tato chybička vyskytuje i v něm a informujte o tom! Přímo na setkání K-AJF však bylo ověřeno, že v příloze Českého slova – Slovíčku č. 27, v němž 28. kapitola vyšla 8. července 1934, je text v pořádku a dotaz Rikitanovi pokládá Stopař. Lze se tedy domnívat, že chyba vznikla v prvním knižním vydání u Kobesů, a sběratelské vydání z roku 2019 ji převzalo.

Na dálku nás pozdravil kamarád-akademik Jan Trojan – Roy z Mělníka a představil svůj nejnovější nápad – ježka v kleci „Péráka“, jehož výrobu svěřil Jaroslavu Richtermocovi. (fotografii uveřejňujeme). „Tak takhle to dopadne, když se dají dohromady dva stále mladí starobní důchodci, ulítlí na ježcích v kleci!“ směje se Roy a ptá se: „Co myslíte? Líbil by se tento ježek v kleci Jaroslavu Foglarovi – Jestřábovi?“
Parametry ježka: Návrh – Jan Trojan – Roy. Výroba – Jaroslav Richtermoc. Název – Pérák 2020, geniální blbost. Výška – 8 cm, šířka – 5 cm. Průměr koule – 1,5 cm. Počet ostnů – 6.

V další části K-AJF jsme vyslovili poděkování čtenářům Bohouška za spolupráci, jmenovitě Radkovi Neužilovi – Radýskovi a Romanu Šachovi – Šachínovi, kteří pomohli určit autory obrázků s foglarovskou tematikou, které jsme představili v minulém zápisu: Roman Šach zjistil, že autorem třech horních obrázků se Širokkem je výtvarník Jiří ARBE Miňovský. Druhý zanícený foglarovec Radek Neužil dohledal autora pravého dolního obrázku - je jím Luke Tomski. Tento obrázek inspirovaný dobrodružstvími Rychlých šípů je možno zakoupit jako plakát Stínadla o rozměrech 50 x 70 cm buď na www.ilustrationshop.cz, nebo přímo v prodejně Tomski & Polanski ilustrationshop ve Veverkově ul. 28 v Praze 7. Cena plakátu je 1100 Kč a obrázek existuje také v provedení jako puzzle.

Akademická „tapíří soutěž“ zná své vítěze! Jsou jimi Martin Choděra, Frederick Maxmilian Scherrer a Tomáš Mikulecký. První dva jmenovaní objevili tapíra na vontském vzkazu při první výpravě Rychlých šípů do Stínadel ve filmu Záhada hlavolamu, třetí výherce si všiml krásně nakresleného tapíra v seriálu K pramenům neznámé řeky. Gratulujeme a všichni tři se mohou těšit na unikátní odznak – buton s kresbou tapíra od Jiřího Filípka (viz. článek Mládě tapíra v pražské ZOO zdobí morseovka). Výhra však navíc bude přece jen odlišná (a tím sběratelsky cennější) od odznaků pro účastníky dobročinné akce. Vítěze soutěže prosíme tímto o „malé strpeníčko“, než budou odznáčky zhotoveny.

Informace pro sběratele: Během setkání Jestřábových příznivců na tábořišti u Mastníku 26. září bylo přímo na místě vyrobeno votickými skauty přibližně 50 kusů pamětních butonů podle návrhu Vladimíra Dvořáka (viz. obr.).

Úspěšně pokračují jednání o výrobě cínových figurek Rychlých šípů a je předpoklad, že by mohly být v prodeji už na letošním předvánočním trhu.



Získali jsme souhlas polské studentky bohemistiky Karoliny Kolakowské se zveřejněním její bakalářské práce. Děkujeme a práci rádi představujeme, prozatím v polském originále. Na českém překladu se již intenzivně pracuje.
Bakalářská práce Karoliny Kolakowské v PDF ke stažení ZDE



Závěrem 119. Kolegia AJF byli rozhodnutím prezidenta AJF a formálním souhlasem přítomných členů akademie přijati za řádné členy AJF dva noví akademici: Karolina Kolakowska, studentka Varšavské univerzity, za sepsání hodnotné bakalářské práce na téma Jaroslav Foglar, kterou výrazně přispěla k šíření povědomí o osobě, díle a odkazu spisovatele Jaroslava Foglara v zahraničí – v Polské republice. Druhým akademikem se stal Martin Choděra z Klášterce nad Ohří za dlouholetou činnost v mnoha oblastech foglarovských aktivit, zejména v oblasti sběratelské a badatelské.

Kliknutím na obrázky se zvětší jejich náhled.

BOHOUSEK.CZ (www.bohousek.cz.cz) - zpravodajský a informační servis - Foglar a Rychlé šípy
Adresa článku: http://www.bohousek.cz/clanek-2020120008-z-rijnoveho-kolegia-akademie-jaroslava-foglara-14-10-2020.html