Ze zářijového kolegia Akademie Jaroslava Foglara 16. 9. 2020

| Autor: Martin Rosol | Rubrika: Akce | Vydáno dne: 28. 9. 2020 |

16. září byl 118. Kolegiem Akademie Jaroslava Foglara odstartován jubilejní 13. ročník pravidelných schůzek členů a přátel Akademie Jaroslava Foglara. Při té příležitosti zakladatel AJF Slávek Janov stručně zrekapituloval historii kolegií a samotné Akademie.
Během diskuze mapující přesná místa kluboven pražské Dvojky z časů její žižkovské éry (od počátku roku 1981) došlo k problému s jednoznačným určením místa klubovny na Prokopově náměstí, ale dohledali jsme, že šlo o dům v Prokopově ulici č. 100/16, kde bylo tehdy sídlo kulturního střediska Trojka. (První žižkovská klubovna Dvojky byla na Vackově pod Jarovem, a druhá – v letech 1985-1993 v bývalé pekárně v Cimburkově ulici).
Při předchozích kolegiích AJF bylo jedním z účastníků zpochybňováno městečko Kácov coby rodiště maminky J. Foglara a uvažováno v této souvislosti o Uhlířských Janovicích. Tuto možnost jednoznačně vyvrátil ak. Josef Kasl fotografií křestního listu Marie Karoliny Fischerové, narozené 26. 12. 1877, který nadevší pochybnost potvrzuje místo narození maminky Jaroslava Foglara jako Kácov č. 24.

Martin Rosol si připravil krátký příspěvek na téma: Co vlastně znamená Rychlonožkovo oblíbené úsloví „U JÓVIŠE!“ ? Mnozí jistě vědí, ovšem zejména mladším čtenářům Rychlých šípů nebude na škodu vysvětlit, že Joviš je archaická podoba jména římského boha Jupitera. Jupiter byl nejvyšším z bohů starověkého Říma a zároveň bohem přírodních sil, zejména hromu a blesku a ochráncem práva.
Sběratelé – zbystřete pozornost! Je možné, že v dohledné době obohatí sortiment foglarovských suvenýrů drobné barevné cínové figurky Rychlých šípů!
Studentka Varšavské univerzity Karolina Kolakowska úspěšně dokončila a obhájila svou bakalářskou práci na téma Jaroslav Foglar. Její výjimečná práce byla ohodnocena stupněm č. 5, slečna Kolakowska se tak zařadila mezi nejlepší studenty univerzity a její práce bude umístěna ve zvláštním archivu. Gratulujeme Karolině a její práci podrobíme důkladnému studiu.
Mezi nepřeberným množstvím obrázků dohledatelných na internetu jsme objevili několik pozoruhodných se stínadelskou tematikou. Pomůže nám někdo odhalit jejich autory?

Kliknutím na náhled obrázku se jeho velikost zvětší.

BOHOUSEK.CZ (www.bohousek.cz.cz) - zpravodajský a informační servis - Foglar a Rychlé šípy
Adresa článku: http://www.bohousek.cz/clanek-2020090017-ze-zarijoveho-kolegia-akademie-jaroslava-foglara-16-9-2020.html