Z listopadového kolegia Akademie Jaroslava Foglara 13. 11. 2019

| Autor: Martin Rosol | Rubrika: Zpravodaj | Vydáno dne: 27. 11. 2019 |

Nejprve jsme se věnovali rozboru a kritice knihy Pavla Čecha O Červenáčkovi. Naprostá shoda byla ohledně technického provedení knížky vydavatelstvím Petrkov: Desky, barvy, vazba, kvalita papíru - vše perfektní, cena odpovídající. Pavel Čech nepochybně touto knihou potvrzuje své ilustrátorské mistrovství a vřelý vztah k foglarovkám, zvláště pak k Rychlým šípům. Rozpaky ovšem vyvolala otázka, komu je tato kniha určena? Dětský čtenář může být z příběhu poněkud zmaten, zejména bez předchozí znalosti Foglarových románů se stínadelskou tematikou a rychlošípovských komiksů. Dospělý čtenář pak jen stěží nalezne důvod, proč by si měl knihu O Červenáčkovi umístěnou v prodejních regálech s dětskou literaturou vůbec kupovat, pokud ovšem nepřísluší ke skupině foglarovských nadšenců, podobně jako sám autor. Při podrobném studiu knížky nám nemohla uniknout ani vtipně ukrytá drobná karikatura samotného kreslíře Pavla Čecha! Naleznete v knize i vy malou kresbičku autora pádícího ulicí s deskami plnými obrázků pod paží?


Rovněž jsme měli možnost podrobně si prohlédnout ilustrace Jindřicha Janíčka v knize Dobrodružství v Zemi nikoho, které, jak patrno z komentářů k článku z 23. 10. 2019 uvedenému zde na Bohouškovi, vyvolaly rozporuplné reakce, u některých čtenářů pak dokonce znechucení. Je přirozené, že někomu se výtvarný projev Jindřicha Janíčka líbí, jinému naopak. Mezi přítomnými však jednoznačně převládl názor, že ilustrace jsou působivé a vhodně dokreslující atmosféru Foglarova příběhu.

Časopis Na cestu v č. 11 - 12/2019 přináší dvě stránky o vyřezávaných lavičkách Jaroslava Foglara umístěných v Havlíčkových a Riegrových sadech v Praze 2.

S tím souvisí informace o tom, že jednání o umístění třetí foglarovské lavičky s tématem Záhady hlavolamu jsou téměř u konce a odhalení lavičky by mělo proběhnout nejpozději do 17. prosince tohoto roku na dětském hřišti v ulici Za Haštalem v Praze 1.

Pozvánky:
Foglarovec Aleš Deutsch zve na výstavu svých fotografií Zima v nás. Výstava se koná v knihovně Jabok v Salmovské ul. č. 8 Praha 2, a potrvá od 25. listopadu 2019 do 16. ledna 2020. Otevřeno je v pondělí a ve středu v 10 - 15 hod., v úterý a ve čtvrtek ve 13 - 18 hod.
A ještě jednou Aleš Deutsch: 20. 11. 2019 se v 18:33 koná setkání u Stromu Jaroslava Foglara při příležitosti 10. výročí jeho zasazení. Strom Gingo se nachází v Seifertově ulici na Žižkově několik kroků od zastávky tramvaje Husinecká (Bohoušek informoval v předstihu v samostatném článku – pozn. red.).

Movember s Rychlými šípy a skautskými osobnostmi! Také letos se uskuteční akce na podporu boje proti mužským nádorovým onemocněním, které se od roku 2014 aktivně účastní příznivci knírů z řad foglarovců! Letos budou držet patronát nad foglarovsko - skautským oknířeným týmem pánové Robert Baden-Powel, Miloš Seifert, Ernest Thompson Seton, Antonín Benjamin Svojsík a za Rychlé šípy - kdo jiný, než opovážlivec Rychlonožka! Jak podpořit tuto akci a získat tak unikátní příležitostný odznak se dozvíte na Bohouškovi v nejbližších dnech.

Libor Čermák si postěžoval na obtíže s přístupem do lomu, který se stal dějištěm velké vontské bitvy v televizním seriálu Záhada hlavolamu. Lokalita je v držení soukromého vlastníka a v době, kdy ji chtěl Libor se svým oddílem navštívit, byla dokonce policejně střežena. Skautská stezka Jaroslava Foglara v Prokopském údolí je tak ve svém 12. stanovišti narušena. Více o výpravě Liborova oddílu za Jaroslavem Foglarem do Prokopáku se můžete dočíst ve 3. čísle magazínu Šelmík (v PDF níže pod článkem).

Také tentokrát jsme na kolegiu uvítali milého hosta: Cestu do Akademie Jaroslava Foglara si našla studentka z polské Varšavy slečna Karolina Kolakowska, která sbírá materiál pro svoji bakalářskou práci na téma Foglar! Velice jsme uvítali její snahu rozšířit povědomí o Jaroslavu Foglarovi i za hranicemi České republiky a rádi jsme slečně Karolině přislíbili v její práci radu a pomoc.

Termín a místo konání 111. prosincového kolegia AJF bude upřesněno.


Šelmík listopad 2019 ke stažení v PDF zde.









BOHOUSEK.CZ (www.bohousek.cz.cz) - zpravodajský a informační servis - Foglar a Rychlé šípy
Adresa článku: http://www.bohousek.cz/clanek-2019110014-z-listopadoveho-kolegia-akademie-jaroslava-foglara-13-11-2019.html