Soutěž 3x Stezka odvahy o 3 výtisky knihy Miloše Zapletala až do autorových narozenin 13. ledna 2019

| Autor: Bohoušek | Rubrika: Soutěž 3x | Vydáno dne: 14. 12. 2018 |

Soutez-3x-Stezka-odvahy Soutěž o tři výtisky knihy Miloše Zapletala Stezka odvahy začala 28. 11. 2018 a končí nově v den 89. narozenin Miloše Zapletala - tedy 13. 1. 2019!

V napínavém příběhu šestnáctiletého Ježka o jeho osamělé táborové zkoušce odvahy v Jizerských horách v dnes již slavné knize Stezka odvahy se nepřímo setkávají dvě legendy, které nepřehlédnutelně ovlivnily několik generací dětí a jejich vedoucích z oddílů a jiných kolektivů tíhnoucích k pobytu v přírodě. Jsou jimi autor knihy Miloš Zapletal - Zet a románový vedoucí oddílu Náčelník, jemuž je předobrazem Miloslav Nevrlý - Náčelník. Oba spolu řadu let vedli skautský respektive turistický oddíl. Stezka odvahy naposledy vyšla v roce 2015 u příležitosti lednových 85. narozenin Miloše Zapletala, Miloslav Nevrlý stejný počet let dovršil letos v říjnu.

Bohoušek jako poděkování oběma osobnostem vyhlašuje
soutěž o tři výtisky vydání knihy Stezka odvahy autora Miloše Zapletala z nakladatelství Václav Vávra.
Soutěž začíná 28. 11. a končí 13. 1. 2019.
Soutěžní kategorie:
A) NAKRESLI nebo VYFOŤ přírodní krajinu.
B) NAPIŠ krátce, co podle tebe znamená, když se o někom říká, že je odvážný. Může to být úvaha, ale i povídka, fejeton, báseň...
C) DARUJ knihu Stezka odvahy. Napiš, komu bys rád věnoval knihu Stezka odvahy a proč.


,,Náčelníku, já tedy jdu na stezku odvahy!"
Snažil jsem se to říct docela obyčejným hlasem, ale znělo to asi dost nafoukaně. Není lehké tvářit se docela obyčejně, když na vás zírá dvacet párů očí, najednou nevíte, jestli máte ruce založit za záda nebo je vrazit do kapes, taky je pro vás problém, kam vlastně koukat, když hledíte na ostatní, kteří hledí na vás, vypadá to dost trapně, jako že se vytahujete, ale když uhnete pohledem stranou, zdá se, jako kdybyste si hráli na skromňouška, a to je ještě hloupější. Takže si člověk nakonec začne nesmyslně prohlížet špičky svých bot, stojí jako panák ze dřeva a mluví úplně nepřirozeným hlasem - zkrátka trapas. Trapas, ale přitom ohromně příjemný pocit, protože je vám příjemné, když se na vás všichni dívají. Teď jsem to vyjádřil přesně: příjemný trapas.
Náčelník na mne vrhl zkoumavý pohled.
,,Máš všechno, Ježku?"
,,No jasně," odpověděl jsem. ,,Foťák, expozimetr, zásobu filmů, mezikroužky, spacák...“
,,A jídlo?"
„Taky. Jenže mi ho dali málo."
,,Málo?" podivil se Náčelník. ,,Co všechno ti dali?"
,,Šest kostek cukru, deset deka vloček, čtvrt kila mouky a lžíci soli," řekl jsem nakvašeně.
,,S tím se dá vydržet tři dny," řekl Náčelník a vjel si rukou do vousů.
Chvilku se mu zpytavě dívám do tváře, jestli si ze mne dělá psinu, nebo to myslí vážně. V Náčelníkových hnědých očích svítí veselá světýlka, ale výsměch to není, jen typický náčelnický úsměv. Asi myslí vážně to, co říká. Náčelník je na nás v některých věcech ras. Jinak je prima chlap, nevyměnil bych ho za žádného jiného vedoucího. Zažili jsme s ním už spoustu báječných věcí. Proháněl nás po devateru horách. Umíme od něho senzační písničky. Má sílu jako medvěd, i když se na něho sápeme čtyři najednou, zamete s námi louku. A přál bych vám vidět, jak si to v zimě sviští na běžkách! Je mu něco přes čtyřicet a přitom se chová jako starší kamarád. Zkrátka Náčelník je sekáč. Všechno je na něm prima, až na ty jeho vražedné teorie. Ty nás někdy dovedou pořádně našňupnout. Jednu z nich začíná rozvíjet právě teď, když se chystám do lesů na stezku odvahy.

,,Jo, vydržet tři dni," vrčím rozmrzele. ,,Neudělám z toho ani pořádnou snídani." Náčelník si založil ruce na prsou a povídá:
,,Musíš si zásoby správně rozdělit, aby ti vystačily až do návratu."
,,Pch, rozdělit! Rád bych věděl, co si mám rozdělit. Těch šest kostek cukru na dvanáct půlek?"
Nemluvil jsem s Náčelníkem dvakrát zdvořile. Jiný vedoucí na Náčelníkově místě by mě za můj drzý tón nejspíš postavil do pozoru a zařval by: ,,Jak to se mnou mluvíš, cucáku jeden? Nevíš, jak se máš chovat k dospělému?" Náčelník však neztratil božský klid. Dokonce mu v koutcích pořád pohrává vlídný úsměv. Má každého z nás přečteného jako starou čítanku. Ví, že mám vztek a že člověk ve vzteku říká věci, které by jinak neřekl.
„Ráno si uvaříš čaj z bylinek a poridž“, klidně mi vypočítává Náčelník. „V poledne si upečeš placky. A večeři dostaneš v táboře. Přece bys nechtěl v jednom kuse přežvykovat. Nejsi přežvýkavec, patříme teoreticky k druhu Homo sapiens. Víš, co to znamená Homo sapiens v českém překladu?“
Kluci se začali pochechtávat. Těm se to směje, když vědí, že se v poledne nacpou vepřovým. Mě to pochechtávání doopravdy rozzuřilo.
„Tomu, co jsem dostal, neříkám jídlo," vyjedu zlostně.
„Nic si z toho nedělej, Ježku,“ naoko mě chlácholí Náčelník. „Víš, jídlo je stejně lidský zlozvyk."
Kluci vyprskli, ale Náčelník se tváří vážně. Jaký on je, taky to vážně myslí. Tohle je zase jedna z jeho nesmyslných teorií. Měl bych už mlčet, stejně nic nezměním, jen se bude tábor bavit na můj účet. Mlč už koni, řekl jsem si. Jenže moje klapačka se sama otevřela a já se slyším, jak říkám:
,,Myslím, že je zbytečný mučit lidi hladem."
Div mi nevytryskly slzy. Já už dopředu trpěl tím, jak mě bude zítra kručet v břiše.
„Něco ti tedy přidám, když pořád protestuješ,“, řekl Náčelník a odskočil si do kuchyně. Za minutku byl zpátky a podával mi paličku česneku.
,,Tumáš, kamaráde. Je to nejcennější věc, kterou jsem v zásobách našel. Zázračná rostlina, čarodějná hlíza. Univerzální elixír proti hladu, kurdějím, roupům, studeným chodidlům, komárům a špatné náladě." Pronesl ten nesmyslný chvalozpěv s vážnou tváří, ale kluci se váleli smíchy.









Jdeme po staré poutní cestě, z lesa dýchá vůně vlhkého mechu a hlíny, jediné zvuky kromě našich bot vydávají horské pramínky.
Vyprávím Náčelníkovi o svých zážitcích z osamělé cesty a Náčelník zase povídá o sobě, o své životní filozofii, trochu mě překvapuje nezvykle vážný tón. Jindy je samá legrace, dovede s námi řádit jako malý kluk, a najednou se mnou vede řeči, jako kdybych byl jeho dospělý kamarád. Poslouchám ho, jsou to zvláštní myšlenky, tak se mnou ještě nikdy nikdo nemluvil, ani od táty jsem neslyšel jaktěživ něco podobného. ,,Jsme tu jen jednou,'' slyším Náčelníkův měkký hlas, ,,za patnáct miliard let, co trvá náš vesmír, se narodíme jen jednou a můžeme prožít na světě v lidské podobě pár desítek let. Záleží jenom na nás samotných, jak té jedinečné a neopakovatelné příležitosti využijeme. Jestli svůj život bohatě naplníme, nebo ho naopak hloupě promarníme.''
Hledím vzhůru na mihotavá nebeská světýlka a Náčelníkova slova do mne zapadají jako semínka do úrodné půdy.
„Všechno, co s vámi dělám, má jeden hlavní cíl: ukázat vám, čím se dá život krásně a rozumně naplnit."
Jdu a mlčím, protože dost dobře nevím, co na to říct. A Náčelník ode mne zřejmě žádnou odpověď nečeká.
,,I ten lístek, který jsem ti dal před velkou osamělou cestou horami, ti měl odkrýt jedno důležité tajemství. Přečetl sis ho?"
,,Asi desetkrát," přisvědčím. ,,Znám ty věty zpaměti:
Všechno, co skutečně potřebujeme,
můžeme celkem levně koupit,
jen zbytečnosti jsou drahé.
Opravdu krásné věci se neprodávají vůbec.
Kdykoliv můžeme hledět
na východ i západ slunce,
na oblaka plující po obloze,
na květiny u cesty.
Také do síně noci,
osvětlené pravými hvězdami,
se žádné vstupné neplatí.“
,,Dobře, že sis ta slova vtiskl do paměti," řekl Náčelník. ,,Dnes jim asi ještě nerozumíš. Jejich hloubku a pravdivost pochopíš až po letech. Nikdy na ně nezapomeň. Jak už jsem ti řekl, je to skutečně klíč k šťastnému životu."
Kdesi v koruně vysokého buku zapípal první pták. Nad Jizerskými horami ještě leží chladná srpnová noc, ale do svítání není daleko.



Pravidla soutěže:

1. Soutěž s názvem „3x Stezka odvahy“ (dále jen „soutěž“) se koná prostřednictvím internetových stránek www.bohousek.cz, kde je zveřejněna.

2. Soutěží se o tři knihy Stezka odvahy autora Miloše Zapletala z nakladatelství Václav Vávra.

3. Soutěž začíná dne 28. 11. 2018 a končí dne 13. 1. 2019.

4. Pořadatelem a provozovatelem soutěže je Bohoušek - www.bohousek.cz.

5. Soutěž je organizována pouze pro zájemce na území České republiky.

6. Každý soutěžící se může zúčastnit pouze jednou v každé ze 3 soutěžních kategorií (A, B, C). Pro každou kategorii je určen jeden knižní výtisk.

Soutěžní kategorie:

A) NAKRESLI nebo VYFOŤ přírodní krajinu.

B) NAPIŠ krátce, co podle tebe znamená, když se o někom říká, že je odvážný. Může to být úvaha, ale i povídka, fejeton, báseň...

C) DARUJ knihu Stezka odvahy. Napiš, komu bys rád věnoval knihu Stezka odvahy a proč.
Výherce v této kategorii se zavazuje věnovat knihu Stezka odvahy osobě, oddílu, spolku, organizaci..., kterou uvedl v soutěžním příspěvku.

7. E-mail se soutěžním příspěvkem musí:
a) být řádně označen v předmětu zprávy heslem "3x Stezka odvahy";
b) obsahovat jméno a příjmení soutěžícího (možno doplnit - nikoliv nahradit - přezdívkou);
c) být zaslán na adresu: info@bohousek.cz;
d) být doručen do e-mailové schránky info@bohousek.cz nejpozději do 23:59:59 hodin dne 13. 1. 2019.

8. Knihu vyhraje v každé kategorii jeden vylosovaný soutěžící, který pošle soutěžní příspěvky dle zadaných podmínek soutěže.

9. Rozhodnutí o splnění podmínek soutěže účastníkem provádí pořadatel soutěže.

10. Účastník svojí účastí v soutěži dává souhlas se zveřejněním svého jména a příjmení a zaslaného díla na internetových stránkách www.bohousek.cz a v příležitostných tiskovinách Bohousek.cz či výstavkách.

11. Vyhodnocení soutěže proběhne průběžně, nejpozději však do 18. 1. 2019.

12. Ceny (3x kniha Stezka odvahy autora Miloše Zapletala, vydání 2015) poskytlo do soutěže nakladatelství Václav Vávra.

13. Výhry obdrží výherci po dohodě s pořadatelem buď osobně, nebo poštou (v tom případě výherci budou požádáni o poskytnutí poštovní adresy k zaslání výhry). Výhra je poštou zasílána pouze na poštovní adresu v České republice.

14. Účastí v soutěži nevzniká právní nárok na výhru a výhry není možné právně vymáhat.

15. Ze soutěže jsou vyloučeni členové redakce Bohouška - www.bohousek.cz i jejich rodinní příslušníci.



Stezce odvahy při jejím vydání jsme se na Bohouškovi věnovali v tomto článku:
https://bohousek.cz/clanek-2015060015-na-prazdniny-vychazi-stezka-odvahy-milose-zapletala-s-novymi-ilustracemi-jiriho-grbavcice.html


Knihu si lze bez ohledu na soutěž objednat u nakladatele zde:
http://www.intercrosse.eu/interkros/eshop/0/0/5/190-STEZKA-ODVAHY


V článku jsou použity ukázky z první a závěrečné kapitoly knihy Stezka odvahy autora Miloše Zapletala, jakož i – pro toto vydání Stezky odvahy – nové ilustrace Jiřího Grbavčice.

BOHOUSEK.CZ (www.bohousek.cz.cz) - zpravodajský a informační servis - Foglar a Rychlé šípy
Adresa článku: http://www.bohousek.cz/clanek-2018110021-soutez-3x-stezka-odvahy-o-3-vytisky-knihy-milose-zapletala-az-do-autorovych-narozenin-13-ledna-2019.html