Z květnového Kolegia Akademie Jaroslava Foglara 16. 5. 2018

| Autor: Martin Rosol, Slavomil Janov | Rubrika: Zpravodaj | Vydáno dne: 17. 6. 2018 |

Úvod 96. Kolegia AJF vyplnilo slavnostní předání vysokého skautského vyznamenání Stříbrné medaile Syrinx Ivanu Vápenkovi za jeho dlouholetou záslužnou oldskautskou činnost.
Díky zručným členům AJF jsme pak mohli odevzdat pražské Dvojce první dvě repliky z několika chybějících dřevěných táborových znaků: Znak Tábora ve Sluneční zátoce z r. 1931 a Tábora Slunce z r. 1962.
Další informace od Slávka Janova se potom už bezprostředně týkala hlavního tématu květnového Kolegia, kterým byl Jaroslav Foglar a sběratelství a sběratelé Jaroslava Foglara. Pracuje se na výrobě výroční turistické známky k 80 letům Rychlých šípů. Na známce se objeví Mirek Dušín, Jarka Metelka, Jindra Hojer a především Vlasta Sýkorová s vlajkou RŠ podle návrhu Jirky Filípka, na reversu známky pak logo k 80. výročí RŠ od výtvarníka Martina Peciny.


Zbytek programu Kolegia AJF vyplnila komentovaná prezentace možná nejucelenější sbírky foglarovských odznaků, kterou představil Martin Rosol. "Jedná se o sbírku, jejíž nejcennější část založil dnes oceněný Ivan Vápenka, bez jehož sběratelské erudice by se nikdy nepodařilo sbírku v takovém rozsahu soustředit. Některé z historických odznaků a nášivek jsou dnes už prakticky nesehnatelné. Sbírku jsem od Ivana převzal v roce 2014 a od té doby se mi podařilo počet odznaků více než zdvojnásobit, takže dnes čítá přibližně 500 foglarovských odznaků nejrůznějšího druhu a z rozličných materiálů," uvedl Martin Rosol. Odznaky jsou pečlivě připevněny na tabulkách o rozměru A4 z Kapy polepené tenkým filcem. "Modrým Mauritiem sbírky je bezpochyby pravděpodobně jediný dochovaný exemplář odznaku 48. klubu OS Jestřábi z roku 1923, který patřil samotnému Jaroslavu Foglarovi. V poslední době sbírku nejvíce obohacují mnohdy živelně vyráběné butony, tzv. placky. I když se snažím sbírku co nejvíce zkompletovat, stále je řada odznaků, které mi chybí: Například nášivky čtenářských klubů časopisu Vpřed z let 1946 - 48, odznak na rukáv 11. foglarovské stovky čtenářských klubů časopisu Junák z roku 1969, dále pak tzv. Jestřábův řád nebo nášivka stínadelské hry ze Dvora Králové nad Labem a jistě existuje i řada dalších, soukromě vyrobených odznaků či placek, o kterých nemám povědomí, a tak bych se rád obrátil na všechny čtenáře Bohouška, pokud by měli cokoli, co má sbírka neobsahuje a mohli by nabídnout", uzavírá Martin Rosol (rosolmartin@seznam.cz), který by chtěl časem všechny odznaky podrobně popsat a katalogizovat, podobně jako jeho předchůdce Ivan Vápenka ve své práci Foglarovské odznaky. Celou sbírku si můžete prohlédnout i včetně nejnovějších přírůstků - nášivek na kšiltovku s motivem bobříků a štítků Modrý život od Milana Tesleviče na připojené obrazové příloze.

Sbírka foglarovských odznaků - PDF - 10 MB (Ivan Vápenka, Martin Rosol)

BOHOUSEK.CZ (www.bohousek.cz.cz) - zpravodajský a informační servis - Foglar a Rychlé šípy
Adresa článku: http://www.bohousek.cz/clanek-2018060018-z-kvetnoveho-kolegia-akademie-jaroslava-foglara-16-5-2018.html