8. 5. 1937 - 8. 5. 2018

| Autor: Tomáš Hromádka - Krizmen | Rubrika: Svátek klubů | Vydáno dne: 8. 5. 2018 |

Halo, halo! Zde vám přinášíme slíbenou novinku, totiž pokyny a pravidla pro zakládání KLUBŮ MLADÉHO HLASATELE.
36. číslo druhého ročníku (8. května 1937) populárního dětského časopisu vyzývalo k zakládání klubů - dětských mikrokolektivů Jaroslava Foglara, které v různých obdobách existovaly a existují do současné doby. Kluby dnes organizuje ve svém skromném pojetí Sdružení přátel Jaroslava Foglara.
Pravdou je, že fenomén čtenářských klubů byl ve své době spojen s masivním vydáváním dětských časopisů (Mladý hlasatel, Vpřed, ABC). Snaha obnovit čtenářské kluby před více než pětadvaceti lety lety (např. v časopisech Květy, Mladý hlasatel, Hlasatel, Duhová planeta) se s určitým ohlasem mezi dětmi setkala, její delší trvání objektivně podlomily počátky podnikání v mediální oblasti (většina časopisů postupně přestala vycházet), jiné pracovní aktivity organizátorů klubů a v neposlední řadě i změny preferencí zájmu dětí.
Dnešní den lze připomenout, že v letech 1992- 2011 se konala většinou 8. května pravidelná setkání bývalých členů čtenářských klubů všech generací a příznivců díla Jaroslava Foglara v Nosticově zahradě v Praze, na Malé Straně, pod klenbou historického ginga - jinanu dvoulaločného. Nejprve jako setkání aktivních klubařů (1992), později pod patronací Pražského sdružení žlutého kvítku (1993 - 1994) a Pražské pobočky Sdružení přátel Jaroslava Foglara (1995 - 2011).

V letošním roce si připomínáme 80 let od vydání prvního příběhu Rychlých šípů. Komixu, který geniálním způsobem podpořil klubovní myšlenku, se kterou Jaroslav Foglar přišel o rok a půl dříve. Spolu s Rychlými šípy prožívaly dobrodružství tisíce dalších dětí a to hlavně v ponurém období počátku druhé světové války spolu s časopisem Mladý hlasatel, po válce v relativně svobodné republice s časopisem Vpřed a v době uvolnění a vznikajícího socialismu s lidskou tváří v 60. letech minulého století mimo jiné na stránkách časopisu ABC. V rámci výročí Rychlých šípů vzniká celá řada aktivit - vychází knihy, připomíná se život Jaroslava Foglara, otevírá se muzeum, v pražské Lucerně bude výstava... Co ale chybí? Je klubovní myšlenka již mrtvá? Nebo bude pokračovat i v dalším období? Najde se nějaká osobnost typu Jaroslava Foglara, Jana Šimáněho, která klubům dá nový impuls? Pojďme a přemýšlejme o tom.

Snová atmosféra Nosticovy zahrady 7. 5. 2018
Snová atmosféra Nosticovy zahrady nabízela inspiraci nejen Jaroslavu Foglarovi, ale i všem příznivcům čtenářských klubů. I dnes se tam dají spřádat plány do budoucna. (7. 5. 2018, foto: Krizmen)
Prosychající gingo 7. 5. 2018
Prosychající větve letitého ginga jakoby něco symbolizovaly. (7. 5. 2018, foto: Krizmen)

BOHOUSEK.CZ (www.bohousek.cz.cz) - zpravodajský a informační servis - Foglar a Rychlé šípy
Adresa článku: http://www.bohousek.cz/clanek-2018050003-8-5-1937-8-5-2018.html