Memoriál Jana Tleskače 2018

| Autor: Tomáš Hromádka - Krizmen | Rubrika: Memoriál J. Tleskače | Vydáno dne: 14. 1. 2018 |

MJT 2005Skalní příznivci a obdivovatelé legendárního hlavolamu Ježek v kleci v posledních dnech možná zaregistrovali, že se mezi foglarovské akce vrací populární MEMORIÁL JANA TLESKAČE, který před lety založil šéf Akademie Jaroslava Foglara Slávek Janov - Nashville. Tentokrát svůj um vyzkouší následovníci Jana Tleskače s jinými kulisami a pod novým organizátorem, kterým je oddíl SPJF Příměstský tábor s Rychlými šípy, Praha. Vedoucích tohoto oddílu jsme se zeptali na podrobnosti akce označované také jako Mistrovství ve vyjímání ježka z klece, která se bude konat v pondělí 22. ledna 2018 od 15 hodin v Základní škole Libčická v Praze 8 (finále bude okolo 16. hodiny).


Kdo ze SPJF organizuje letošní Memoriál Jana Tleskače? Tajlór: Je to oddíl SPJF Příměstský tábor s Rychlými šípy, Praha. Tento oddíl zorganizoval v uplynulých dvou letech čtyři běhy příměstského tábora v Praze. Náplní tábora bylo “plnění úkolů redakce Mladého hlasatele” čtenářskými kluby a činnost podle příběhů Rychlých šípů. Dětem i rodičům se tato náplň líbila, takže další dva táborové běhy oddíl připravuje i pro letošní léto. Vedoucími oddílu jsou členové SPJF Menhart a já.
Menhart: Zavázali jsme se s Tajlórem, že Memoriál JT zorganizujeme 3x po sobě podle jednotných pravidel, aby na soutěž mohli zájemci cvičit se soutěžním modelem hlavolamu. To nám přišlo jako velmi důležité a pro Memoriál prospěšné. Nyní jsme přesně v polovině a hledáme pokračovatele, kdo to po nás za 2 roky převezme, protože nová krev organizátorů akci obohacuje. Taky je šance, že další organizátoři budou z jiného města.

Navazuje nějak současná soutěž na původní soutěž organizovanou Slávkem Janovem?
Tajlór: Ano, tato soutěž navazuje na 13 ročníků Slávkovy soutěže, ale navazuje i na soutěž organizovanou Mladým hlasatelem ve čtyřicátých letech i na mnohé další podobné soutěže.
Organizovali jsme v roce 2016 po kratičké přestávce ¨Memoriál v rámci Foglarovských dní a valné hromady SPJF v Brně a bylo nám ctí, že putovní poháry vítězům předával právě Slávek Janov.

Menhart: Slávek byl celé ty roky - stejně jako my nyní - realizátorem akce, kterou pořádalo již od počátku, tedy od roku 2001, Sdružení přátel Jaroslava Foglara. Snažili jsme se poučit z dřívějších ročníků a to dobré zachovat či vrátit - a to problematické opustit.
Slávek na akci odvedl obrovský kus práce. Je to dlouholetý, obětavý a nadšený člen Sdružení přátel Jaroslava Foglara. Byla by škoda nenavázat na to dobré a dále to nerozvíjet. Nejdůležitější pro nás je, aby vyjímání ježka zkoušely především děti. Od toho je jen kousek k pátrání po pravém ježku, po jeho tajemství, síle a všemu, co je zatím před nimi někde ukryto...

Čím se soutěž liší?
Tajlór: Soutěží se s velmi pěkným hlavolamem z dílny RADEMIC PUZZLES, který je velmi přesnou kopií ježka z TV seriálu. Garantujeme používání tohoto ježka Classic i v dalších letech. Snažíme se, aby se do soutěže zapojili i účastníci v rámci školních, oddílových, táborových či jiných kol či jednotlivci během roku formou youtube či zaslání videa svých pokusů. Tento záměr s videem se nám však zatím moc nedaří a myslíme si, že je to budoucnost “kvalifikace”. Nyní se 22. ledna koná mistrovství ve vyjímání ježka za rok 2017.
Menhart: Letos Memoriál pořádáme ve škole, ve všední den v odpoledních hodinách a v Praze. Snažíme se tak o větší účast dětí a vrácení tam, kde v počátcích akce začínala. To bylo v domě dětí a mládeže - tedy blízko dětí. Pak se posunula do sálu v klášteře Emauzy a na Valnou hromadu SPJF. Sem si musely děti cestu na soutěž hledat. My to vracíme zase do dětského prostředí a cestu sem si najdou spíše dospělí zájemci. Velkou změnou, myslím si, je také samoobslužnost měření času. Dnes ti nejlepší vyndavají ježka tak rychle, že už je problém pro rozhodčího správně spustit a stopnout stopky. Proto chceme, aby si soutěžící ovládali stopky sami. Tím se lehce zvýší dosažený čas, ale hlavně se vyvarujeme případným protestům. Také je to s vlastním ovládáním stopek připraveno na to soutěžní video, kde rozhodčím je vlastně jen kamera.
Tajlór: Nabízíme třem nejlepším v každé kategorii (do 15 let a nad 15) proplatit jízdenku z bydliště v ČR a tím napomoci jejich účasti. Minulé vítěze máme z Mladé Boleslavi a z okraje Brna. Ale pro sedmileté dítě je cesta z Brna náročná, tak asi dostane příležitost zvítězit někdo další. A to je výhoda, pokud soutěž koluje po republice.

Připravujete nějaký doprovodný program?
Tajlór: Spolupracujeme se Základní školou v Praze 8, Libčická 10 a v hale této školy se soutěž i koná. Memoriál je součástí odpoledne deskových her. V loňském roce jsme si tento formát vyzkoušeli při školním kole Memoriálu a velmi se osvědčil.
Menhart: Na Memoriál potřebujete dostatečný počet ježků, stopek, rozhodčích, nějaké pódium, ozvučení, datový projektor, plátno, počítač na promítání, počítač na výsledky, diplomy, ceny za účast, ceny pro vítěze atd. Je toho opravdu hodně.
Na doprovodný program toho také potřebujete spoustu, takže je ideální vytvořit si tým a vše si rozdělit. S deskovými hrami se nikdo z dětí nenudí. Buď soutěží v kvalifikaci nebo si hraje hry. Pouze finále je slavnostní za účasti a pozornosti všech. Přišlo nám lepší rozdělit vedlejší program do spousty drobných aktivit, ať si každý vybere, než nabízet jednu centrální aktivitu z pódia po celou dobu akce.
Když jsme si zkoušeli školní kolo této soutěže, tak vyjímání ježka zkoušelo asi 50 soutěžících, ale během odpoledne jsme na akci napočítali stovku dětí (viz video).
Tajlór: Ještě je potřeba doplnit, že Memoriál je asi první akcí SPJF v roce 2018, kdy si připomínáme 80 let příběhů Rychlých šípů, a na této akci bude tedy asi prvně použito logo oslav.
Menhart: Tak a teď Tajlór prozradil naše velké tajemství a přijde značné množství foglarovců jen, aby byli u toho. Původně jsme to zamýšleli jako bonus pro soutěžící, že to bude jejich odměnou za účast. Pokud někdo chce přijít pomoci realizovat tuto akci SPJF, prosíme, ať se ozve na menhart@spjf.cz.

BOHOUSEK.CZ (www.bohousek.cz.cz) - zpravodajský a informační servis - Foglar a Rychlé šípy
Adresa článku: http://www.bohousek.cz/clanek-2018010008-memorial-jana-tleskace-2018.html