Z dubnového Kolegia Akademie Jaroslava Foglara 12. 4. 2017

| Autor: Martin Rosol | Rubrika: Zpravodaj | Vydáno dne: 15. 4. 2017 |

Text autorsky upraven 19. 4. 2017.
..Už se do kalíšků za šera, nalejvá Zelená příšera... - jsou slova hymny AJF (Akademie Jaroslava Foglara), která na 84. (85). Kolegiu opět došla svého naplnění, když si jedenáct účastníků + jeden pes vesele připilo zeleným velikonočním pivem!
Miloš Horák - skautskou přezdívkou Liška pak poutavě povyprávěl o tom, jak se svou Jednadvacítkou tábořili v roce 1950 u říčky Belá pod Kriváněm (říkali jí Hřmící řeka podle rachotících pohyblivých kamenů při velké vodě) v několika indiánských stanech týpí v blízkém sousedství tábořiště Foglarovy Dvojky. Kuriózní bylo, že zatímco Jednadvacítka o táboře Dvojky věděla všechno, Dvojkařům zůstal tábor Jednadvacítky utajen. S Dvojkou se již dříve potkávali na besídkách - akademiích a při hokejových zápasech. Oldskaut Liška (ročník 1930!) s kamarády jezdí na tábořiště u Hřmící řeky dodnes.
Také v Ostravě bude u příležitosti 110. výročí Jestřábova narození otevřena ve Skautském minimuzeu v průběhu května až června výstavka a Dvojka na ni zapůjčí několik památných dřevěných koleček se znaky jejích táborů.
Jan Trojan - Roy přivezl tři exempláře repliky ježka v kleci páně Worrallova z r. 1896. Hlavolam je poměrně obtížný, vyjmout ježka z klece se podařilo pouze jedinému účastníkovi Kolegia! Také tato replika bude na ostravské výstavě k vidění.
Zpráva pro Uctívače ginga: Veliké gingo skrývá klášter dominikánů v Českých Budějovicích přímo uprostřed svého dvora! Objevil Slávek Janov a pro zajímavost dodal, že klášter se může také pochlubit nejmenším zamřížovaným okénkem na světě.
GINGO, GINKGO, GINGKO, GINKO, nebo dokonce DINGO, BINGO a BIMBO! Ano, se všemi těmito tvary jména onoho legendárního stromu jsme se již setkali! Jaký tvar však správně používat ve foglarovsko - stínadelské souvztažnosti? Na toto téma se rozproudila bouřlivá diskuze a i když by se většině nejvíce zamlouvalo přidržet se původního foglarovského tvaru GINGO, některé případy přece jen z jazykozpyteckého hlediska vyžadují použití botanického pojmenování GINKGO.
Olomoucký foglarovec Jiří Dubský se snaží dopátrat jména všech účinkujících z Bočanova seriálu Záhada hlavolamu a získat jejich podpisy. Proto se na nás obrátil s žádostí o radu, zda neznáme jméno přísně se tvářícího Vonta, který uprostřed 6. dílu vstupuje do klubovny Rychlých šípů s varováním, aby nechodily do Stínadel. Tentýž Vont se objevuje i mezi členy Vontské rady. Výčet jmen většiny herců včetně členů Vontské rady se nám podařilo zjistit na stránkách fdb.cz, ovšem přiřadit jméno k dané postavě nedokážeme. Znáte-li někdo jméno tohoto herce, sdělte prosíme v komentáři. Výčet účinkujících dostupný na fdb.cz rozšířený o naše poznatky uvádíme pod článkem.
Zásluhou Slávka Janova úspěšně pokračuje pátrání po osudech Dvojkaře Rudy Macharta - zahynul krátce před koncem války v koncentračním táboře Sachsenhausen v severním Německu. Příznačné je, že před domem v Přípotoční ulici č. 23, kde Ruda bydlel, roste dnes pět ging...
Nemohli jsme opomenout ani téma znevažování J. Foglara a jeho díla některými youtubery, jejichž videa se objevují i zde na Bohouškovi. Zesměšňování Foglarova díla samozřejmě neschvalujeme, na druhou stranu to svědčí o tom, že fenomén Foglar je široce rozšířen i mezi současnou mladou generací, jelikož dělat si legraci z něčeho, co nikdo nezná, nedává žádný smysl. Na otázku, zda je vhodné podobná díla prezentovat na Bohouškovi, je odpověď jednoznačná: Toto je plně v kompetenci redakce a jedinou nepřekročitelnou hranicí může být obsah porušující zákon. Na zvážení redaktorům Bohouška vznášíme návrh, jestli by nebylo lépe, než zveřejňovat tato videa mezi hlavními články, zřídit pro ně samostatnou rubriku.
Závěrečné PELE - MELE přineslo několik pozvánek:
Jitka Radkovičová - Tiki přednáší 19. 4. v 17 hod. v Českém centru v Rytířské ulici č.31 o židovském skautingu.
13. 5. v 9:30 se koná v Husitské teologické fakultě UK v Pacovské ul. č.4  Praha 4 konference Fenomén Foglar z hlediska vědy o náboženství.
23. 5. v 17 hod bude v knihkupectví Academia na rohu Václavského náměstí a Vodičkovy ulice "křest" knihy Miroslava a Jaroslava Čvančarových Když u nás byl Buffalo Bill.
Na závěr tlumočíme slova, jimiž se s námi rozloučil bratr Liška: "Scházejte se, pokračujte ve své činnosti a hlavně hodně zpívejte!" :-)
Příští Kolegium AJF bude 10. května.
Veselé Velikonoce všem přeje Akademie Jaroslava Foglara!


Obsazení seriálu Záhada hlavolamu:

Jiří Lukeš                       Mirek Dušín
Tomáš Hádl                    Jarka Metelka
Martin Kapoun                Rychlonožka
Roman Skamene            Červenáček
Zdeněk Jánský               Jindra Hojer
Jaromír Hanzlík              Jan Tleskač
Pravda                           Jan Tleskač (pád ze zvonice)
Jaroslav Moučka           Em
Václav Sloup                  Mažňák
Jan Tříska                      Širokko / Velký Vont
Harald Štípka                 Širokko (skoky)
Ivan Vyskočil                  Otakar Losna
Jaroslav Satoranský      Vojtěch Vont
Petr Štěpánek                Robert Komour
Jiří Krampol                    Jaroslav Machoň
Jan Kraus                       Marynčák
Adolf Minský                   kostelník
Vlček                             znetvořený muž s papouškem
Oldřich Vlach                 vontský bojovník
Jiří Zahajský                   vontský bojovník
Vladimír Hrubý              prodavač
Jaroslav Tomsa            vontský bojovník
Zdeněk Srstka                vontský bojovník
Radoslav Brzobohatý  vypravěč
čuba Bela                       pes Bublina


BOHOUSEK.CZ (www.bohousek.cz.cz) - zpravodajský a informační servis - Foglar a Rychlé šípy
Adresa článku: http://www.bohousek.cz/clanek-2017040013-z-dubnoveho-kolegia-akademie-jaroslava-foglara-12-4-2017.html