Z únorového Kolegia Akademie Jaroslava Foglara (2017)

| Autor: Martin Rosol | Rubrika: Akce | Vydáno dne: 18. 2. 2017 |

V úvodu 82. (83.)  Kolegia Akademie Jaroslava Foglara jsme měli možnost shlédnout krátký film z produkce společnosti METRO ČVANČARA FRAJER Zelená říčka 2016. Snímek dokumentuje výpravu několika bývalých členů Dvojky na tábořiště pod Kriváněm a přináší i řadu historických záběrů.
Rádi jsme mezi námi jako hosta přivítali známého kreslíře Jirku Filípka - Jeepa, který nás seznámil s prvními šesti stránkami kresleného příběhu ze Stínadel podle scénáře Josefa Blažka. Komiks bude mít celkem 16 pokračování a objeví se v Bobří stopě. Děj seriálu zatím samozřejmě prozrazovat nebudeme, ale čtenáři se mají opravdu na co těšit.
Na letní měsíce červenec - srpen Jirka Filípek chystá v Kostelci nad Černými lesy výstavku ke 110. výročí narození Jaroslava Foglara. Jistě si nenecháme ujít!
Slávek Janov informoval o projektu Skautského institutu Hrdinové války. Sem bychom rádi zařadili také některého ze skautů blízkých J. Foglarovi a jedním z nich by mohl být Ruda Machart, člen Dvojky ze třicátých let, o kterém se J. Foglar v Životě v poklusu zmiňuje, že byl popraven v době heydrichiády. Informace o Rudovi Machartovi jsou však zatím pouze kusé a nedostatečné. Pomozte nám vypátrat o tomto chlapci co nejvíc! Jakékoli informace, které se o něm podaří dohledat, uvítáme. Se svými poznatky se můžete obrátit na mail: oldskauting@email.cz.
Se zajímavým badatelským úspěchem se pochlubil Martin Rosol: Jistě všichni znáte populární fotografii malého Slávečka Foglara u stolu s hrníčkem. Jde o jedinou fotografii z jeho útlého dětství, pořízenou v roce 1910 či 1911, kterou si pak jeho rodiče nechali rozmnožit jako pohlednici. Dlouhé roky mnohým foglarovcům vrtalo hlavou, co že je to na onom hrníčku za obrázek a mělo se za to, že jde o hrníček s myslivcem. Snad proto, že jakási postavička v klobouku tam patrná je, tedy asi myslivec. Až nyní se konečně podařilo tajemství hrníčku rozluštit, a nejen to! Povedlo se dokonce i podobný hrnek se stejným obrázkem sehnat! Myslivec na něm není, jde o dětský motiv a my se o tento objev prostřednictvím fotografií se čtenáři Bohouška rádi podělíme. Ostatně - nemáte také takový třeba doma v kredenci? Jistě se teď stane vyhledávaným předmětem zájmu foglarovských sběratelů.
V závěru Kolegia došlo i na tzv. PELE - MELE, což je oblíbená část, kdy každý může přijít se svou trochou do "Foglarova" mlýna. Člen Akademie, oslavenec - čerstvý padesátník Vláďa Král nás vybídl k přípitku červeným punčem a zároveň navrhl, aby se červený punč stal dalším z oficiálních nápojů Akademie pod názvem Červená krysa! Schváleno!
Příští Kolegium AJF bude opět za měsíc - 15. března.






Reprofoto: Milan Lebeda; originál fotografie uložen v Literárním archivu Památníku národního písemnictví













Foto (3x) Slavomil Janov

BOHOUSEK.CZ (www.bohousek.cz.cz) - zpravodajský a informační servis - Foglar a Rychlé šípy
Adresa článku: http://www.bohousek.cz/clanek-2017020005-z-unoroveho-kolegia-akademie-jaroslava-foglara-2017.html