Reakce měsíčníku Romano voďi na veřejný zápis ze zasedání Kolegia AJF z 11. 1. 2017

| Autor: Z dopisů | Rubrika: Napsali jiní | Vydáno dne: 17. 1. 2017 |

Ráda bych reagovala na veřejný zápis Kolegia AJF na serveru Bohoušek.cz, zde: http://www.bohousek.cz/clanek-2017010011-z-kolegia-ajf.html a ohradila se vůči tvrzení "nepravdivé informace týkající se života J. Foglara a jeho inspiračních zdrojů".
K tvrzení o nepravdivé informaci Vás pravděpodobně vede tato věta: "Málokdo ví, že se tu narodil Zdeněk Foglar, bratr Jaroslava Foglara, který tu žil od roku 1914 do roku 1917."
Informace o době, ve které v Předlicích žil, se týkají pana Zdeňka Foglara, nikoliv pana Jaroslava Foglara. Dovedu pochopit, že jste si větu pravděpodobně neúmyslně vyložili tak, jako by se týkala pana Jaroslava Foglara, jde však o omyl. Jde o volný přístavek, oddělený v souvětí z obou stran čárkami, jehož třetí věta rozvíjí větu první.
Informace, které pan Karel Karika v rozhovoru uvádí, jsme samozřejmě při editaci rozhovoru ověřovali. Na základně rešerší jsme dospěli k názoru, že motivační zdroje, které uvádí, mohou být reálné.
Viz. např. vzpomínky paní Heleny Borské ("Paní Helena Borská se léta znala s Jaroslavem Foglarem. Se svým manželem Zdeňkem ho několikrát navštívila v jeho bytě na Žižkově. Vzpomíná na to, jak společně prohlíželi staré fotografie z Foglarova dětství. Na fotku jeho rodičů u studny, na obrázek Předlického domu..." apod. Viz.: http://www.casopishop.wz.cz/hop/rubriky/psjf/PSJF03.pdf nebo vzpomínka pana Jaroslava Foglara: Z mého nejranějšího dětství mi zůstalo v paměti jen několik vzpomínek. Patří k nim přestěhování naší rodiny z Prahy do Předlic u Ústí nad Labem, kde tatínek získal práci jako zaměstnanec České obchodní společnosti. Tak jsme zaměnili vzduch čpící věčným desinfekčním pachem nemocnice a jejich ústavů v okolí pražské Benátské ulice za nepříjemný zápach vanoucí občas do Předlic z ústecké chemické továrny. Viz. článek i na Vašem serveru: http://www.bohousek.cz/clanek-2005082202-po-stopach-jaroslava-foglara-3-predlice-u-usti-nad-labem-aneb-stopa-vede-do-jicina.html).
Zmínky o možnosti, že se pan Jaroslav Foglar inspiroval v Předlicích, již nějakou dobu existují, viz. namátkou: http://ustecky.denik.cz/zpravy_region/predlicke-ghetto-by-se-mohlo-zmenit-ve-foglarova-stinadla-20151230.html nebo http://ustecky.denik.cz/zpravy_region/20120227-lu-hlasujte-uz-vime-stinadla-jsou-predlice.html.
Kde ve skutečnosti bylo místo, kterým se pan Jaroslav Foglar inspiroval, není dodnes stroprocentně prokázáno. Naším cílem nebylo a není tvrdit, že šlo o Předlice. Je to však jedna z možností, která není zcela nepravděpodobná, a proto Vaše tvrzení o tom, že v našem rozhovoru s panem Karlem Karikou jsou uvedeny nepravdivé informace, je nemístné, a jako takové ho odmítáme.
Váš názor na plány pana Kariky je samozřejmě Vaše věc, ovšem tvrzení o "prostředí, které bylo svým vlastním obyvatelstvem systematicky proměněno v ruiny a smetiště" je neúplné a krázkozraké. Úpadek někdejší čtvrti má více souvislostí, z čehož "proměna vlastními obyvateli v ruiny" je z velké části spíše jejich důsledkem: jde totiž rovněž i o dlouhotrvající kvetoucí byznys s chudobou, ruku v ruce s tím, jak se o domy často starali jejich vlastní majitelé. O historii bytového fondu Předlic, která nabrala svůj směr k dnešnímu stavu po té, co ho od města začalo odkupovat soukromí majitelé, existuje mnoho veřejně dostupných informací.

S pozdravem Jana Baudyšová, šéfredaktorka časopisu Romano voďi

Měsíčník Romano voďi - Romská duše
www.romanovodi.cz


BOHOUSEK.CZ (www.bohousek.cz.cz) - zpravodajský a informační servis - Foglar a Rychlé šípy
Adresa článku: http://www.bohousek.cz/clanek-2017010018-reakce-mesicniku-romano-vodi-na-verejny-zapis-ze-zasedani-kolegia-ajf-z-11-1-2017.html