Pamětní kámen na potoce Mastníku připomínající Tábor na Bobří řece 1929 a Tábor smůly 1930

| Autor: Milan Lebeda - Alpín | Rubrika: Trvalky | Vydáno dne: 1. 9. 2016 |

V září roku 2012 došlo k slavnostnímu odhalení pamětního táborového kamene u cesty nad potokem Mastník poblíž osady Peklo u Heřmaniček nedaleko Votic.
Kámen zde připomíná Tábor na Bobří řece konaný v roce 1929 a Tábor smůly z roku 1930, které v těchto místech uspořádal skautský oddíl Pražská Dvojka pod vedením Jaroslava Foglara – Jestřába.
Tábor smůly s mladistvým humorem popsal Jestřáb v povídkách sestavených do stejnojmenné knihy. Právě zde se objevilo prožluklých 13 vteřin, černá skříňka, patálie s dědečkovým kufrem či mravenci a další navěky popsané veselé události.
Obelisk je umístěný kousek před začátkem lesa, kde právě končí pastvina svažující se dolů k potoku, těsně vpravo od okraje polní cesty, která začíná za osadou Peklo, vede asi jeden kilometr mírným stoupáním pastvinou na levém břehu (orientováno dle směru chůze) potoka Mastník směrem k rybníku Mastník. Místo lze dohledat dle údajů: 49°37’18.78“ N, 14°34’22.50“ E.
Malá osada Peklo, kde je případně nutné ohleduplně zaparkovat automobily, leží u silnice č. 121 vedoucí z Heřmaniček směrem na Votice. Nejbližší železniční zastávka jsou Heřmaničky, odkud na tábořiště vyrážela i Pražská Dvojka. V této souvislosti nelze nezmínit, že nádraží v Heřmaničkách – jakož i část celé tratě, na níž toto nádraží leží – čeká po dokončení modernizace traťového úseku zrušení, koleje povedou jinudy.
Přesná poloha tábořiště samotného - leží asi 100 m dolů od kamene u okraje lesa na břehu potoka Mastník – Bobří řece - byla lokalizována na základě podrobných rozborů historických pramenů na jedné z výprav po tábořištích Pražské Dvojky před šesti roky pořádanými Pražskou pobočkou Sdružení přátel Jaroslava Foglara. Tábořiště od té doby připomíná dřevěná tabulka s názvem a znakem tábora.
Instalací kamene v roce 2012 se završilo dlouhodobé úsilí započaté dřívějším vůdcem skautského střediska Úsvit Votice Pavlem Linhartem – Čertem, iniciátorem celého projektu, jehož nadšení pro věc bylo náhle přerušeno jeho nenávratným odchodem v dubnu téhož roku. Čert byl dlouholetým členem Sdružení přátel Jaroslava Foglara a jeho Pražské pobočky. Ta se tak od počátku stala spolupracujícím partnerem po odborné foglarovské stránce. Díky aktivnímu převzetí štafety po Pavlu Linhartovi členkou votického střediska Marií Šustrovou se kámen v původně uvažovaném časovém rozmezí na přelomu léta a podzimu roku 2012 u Mastníku nakonec úspěšně usadil - na připomínku dávných, ale i nebývale současných táborových taškařic.
Na výrobu pamětního kamene v duchu svých dlouhodobých záměrů trvalé propagace myšlenek Jaroslava Foglara – Jestřába přispělo Sdružení přátel Jaroslava Foglara.

BOHOUSEK.CZ (www.bohousek.cz.cz) - zpravodajský a informační servis - Foglar a Rychlé šípy
Adresa článku: http://www.bohousek.cz/clanek-2016090010-pametni-kamen-na-potoce-mastniku-pripominajici-tabor-na-bobri-rece-1929-a-tabor-smuly-1930.html