Česká fotografie 1840 - 1950

| Autor: Tomáš Hromádka - Krizmen | Rubrika: Výstava | Vydáno dne: 10. 2. 2004 |

Příběh moderního média
Galerie Rudolfinum
15. 1. 2004 – 28. 3. 2004

V současném světě i umění dominují moderní média od fotografie až po digitální technologie. Není divu, že fotografii je věnována rostoucí pozornost a že fotografické výstavy zaznamenávají rostoucí popularitu mezi širokou veřejností. V této souvislosti je potěšitelné, že česká fotografie má ve světě velmi dobré jméno a že fotografové, jako František Drtikol či Josef Sudek jsou v zahraničí známější než přední čeští malíři. Přesto dosud chyběla výstava, která by ukázala, jak se fotografické vidění v našich zemích vyvinulo od samého počátku do své zralosti. Výstava "Česká fotografie 1840-1950: Příběh moderního média" chce tuto citelnou mezeru zaplnit.
Přehlídka ukázuje v reprezentativním výběru díla předních i méně známých tvůrců 19. a 20. století, kteří formovali podobu fotografického média v našich zemích. Shromáždí fotografie z předních veřejných i soukromých sbírek a ukázuje slavná fotografická díla i celou řadu prací, které budou zveřejněny poprvé. Akcentovány jsou velice významné sbírky české fotografie ze Spojených států, jejichž kvalita a rozsah je díky předchozímu historickému vývoji paradoxně v našem prostředí zcela neznáma.Vystavená díla jsou zařazena do širšího kulturního kontextu pomocí doprovodného materiálu, skládajícího se z časopisů, knih a informativních textů, které upozorní na specifické dobové významy a spojitosti.
Instalace ukazuje klíčovou roli předních osobností (Jindřich Eckert, František Drtikol, Josef Sudek, Jaromír Funke, Jaroslav Roessler), všímá si však také zapomenutých tvůrců i anonymní tvorby. Zvláštní pozornost je na jedné straně věnována fotografickým postupům, které měly pronikavý vliv na vývoj fotografie i výtvarného umění, například fotomontáži, na straně druhé různým způsobům distribuce a použití fotografie, od alba, stereofotografie až k obrázkovým časopisům.
Výstava, která obsahuje kolem 230 děl od více než padesáti autorů, má šanci se stát inspirující kulturní událostí, protože současná doba je charakterizována překotným rozvojem informačních technologií, na jejichž prapočátku stojí právě médium fotografie.
Autor výstavy Jaroslav Anděl, žijící v New Yorku, organizoval v posledních patnácti letech řadu reprezentativních přehlídek českého umění doma a v zahraničí, v nichž byla fotografická tvorba začleněna do širších uměleckých a kulturních souvislostí.

Pořadatel výstavy: Galerie Rudolfinum
Koncepce výstavy: Jaroslav Anděl
Kurátor výstavy: Jaroslav Anděl
Otevírací doba: Denně kromě pondělí 10:00 - 18:00


Další informace:
http://www.galerierudolfinum.cz
Članek o výstave od DTA

BOHOUSEK.CZ (www.bohousek.cz.cz) - zpravodajský a informační servis - Foglar a Rychlé šípy
Adresa článku: http://www.bohousek.cz/clanek-2004022506-ceska-fotografie-1840-1950.html