TV: Dětské, dobrodružné, western... filmy, dokumenty, debaty (8. - 14. 10. 2001)

| Autor: Petr Molka | Rubrika: Zpravodaj | Vydáno dne: 4. 10. 2001 |

Nova 9.10.2001 úterý 22:40 - Poslední ostří hoši Western USA (1976). Smrt své manželky se po mnoha letech vězení rozhodl pomstít psanec (J. Coburn). Plán je jasný - unést šerifovi (Ch. Heston), původci jeho neštěstí, dceru a přimět ho vzít pistoli do ruky a bojovat. Režie A. V. McLaglen. Nova 14.10.2001 neděle 15:50 - Petrolejový princ Dobrodružný film N/Jug. (1965). Vinnetou žádá indiánské kmeny, aby karavaně osadníků darovaly svou půdu u jezera. Spolu s Old Surehandem je zachraňují před ropným magnátem a jeho bandou. Hrají: P. Brice, S. Granger, W. Barnes... Režie H. Philipp.
Poslední ostří hoši
Televize: Nova
Datum: 9.10.2001
Čas vysílání pořadu: 22:40-00:30
Originální název: Last Hard Men, The.

Na počátku 20. století se odehrává temný a drsný westernový příběh, který jako by byl labutí písní Divokého západu těsně předtím, než ho navždy změnila postupující civilizace. Na počátku je riskantní útěk šesti vězňů pod vedením míšence Zacha Prova. Tento napůl indián a napůl běloch byl ve vězení již od konce 19. století a na svobodu se chtěl dostat za jediným cílem. Aby našel strážce zákona Sama Burgada a pomstil se mu. Burgade byl totiž mužem, který ho dostal za mříže a také mužem, který během přestřelky při zatýkání zabil Zachovu manželku. Jenže Sam Burgade už jako starý muž dávno odložil šerifskou hvězdu i pistole a pokud se s ním chce Zach utkat, musí ho nejprve přinutit vzít zbraň a nasednout na koně. Jeho plán je jednoduchý a účinný. Unese jeho milovanou dceru Susan s výhrůžkou, že pokud se bývalý šerif nepustí po jeho stopách, bude mnohokrát znásilněna a nakonec zabita. Dokáže však vysloužilý šerif stále ještě neúnavně sledovat Zachovu stopu, utkat se s ním a dokonce ho porazit?
Rok výroby: 1976.
Délka (min): 98.
Země: USA.
Režie: Andrew V. McLaglen.
Scenář: Brian Garfield, Guerdon Trueblood.
Hrají: Charlton Heston (Sam Burgarde), James Coburn (Zach Provo), Barbara Hersheyová (Susan Burgadeová), Jorge Rivero (Cesar Menendez), Michael Parks (Sheriff Noel Nye), Larry Wilcox (Mike Shelby), Morgan Paull (Portugee Shiraz).

Petrolejový princ
Televize: Nova
Datum: 14.10.2001
Čas vysílání pořadu: 15:50-17:35
Originální název: Ölprinz, Der.

Tentokrát ovšem bez svého věrného druha Old Shatterhanda. Tentokrát cestuje arizonskou pahorkatinou v doprovodu jiného bílého bratra, statečného lovce Old Surehanda, který je také hlavní postavou příběhu. Setkají se s lovcem, který má vést výpravu přistěhovalců k Shelly-See. Jenže Old Surehand se pouhou náhodou dozví, že cizinec, nazývaný Petrolejový princ právě tam hodlá spáchat šikovně vymyšlený zločin. Lovce chce nechat zavraždit a prostřednictvím svého nastrčeného člověka zavést osadníky do léčky. Vinnetou i Old Surehand spěchají, aby zločinný záměr překazili, Petrolejový princ však má v záloze vskutku ďábelský plán, do kterého jsou pochopitelně vlákáni a zneužiti také Indiáni, tentokrát z kmene Navahů.
Rok výroby: 1965.
Délka (min): 89.
Země: Německo, Jugoslávie.
Režie: Harald Philipp.
Scenář: Fred Denger, Karl May, Harald Philipp.
Hrají: Stewart Granger (Old Surehand), Pierre Brice (Winnetou), Walter Barnes (Bill Campbell), Harald Leipnitz (The Oilprince), Macha Mérilová (Lizzy), Antje Weissgerberová (Paní Ebersbachová), Terence Hill (Richard Forsythe).

BOHOUSEK.CZ (www.bohousek.cz.cz) - zpravodajský a informační servis - Foglar a Rychlé šípy
Adresa článku: http://www.bohousek.cz/clanek-2001100401-tv-detske-dobrodruzne-western-filmy-dokumenty-debaty-8-14-10-2001.html