Z únorového Kolegia Akademie Jaroslava Foglara 14. 2. 2018

| Autor: Martin Rosol | Rubrika: Akce | Vydáno dne: 27. 2. 2018 |

Hned dvě hymny zazněly v úvodu 93. Kolegia AJF 14. 2. 2018. Nejprve ta naše - akademická (refrén Písně z Bobří hráze) a po ní hymna Bratrstva Kočičí pracky. Myslíte, že taková hymna neexistuje? Ale ano! Přece Píseň Bratrstva Kočičí pracky z muzikálu Rychlé šípy od Evžena Zámečníka! A právě tu jsme si ze Zámečníkova CD Con Umore - večer hudebního humoru s potěšením vyslechli. Vždyť přece BKP - tento legendární protipól Rychlých šípů nelze v roce 80. výročí RŠ opomenout.

Ostatně, svými sympatiemi k BKP se z hlediska výtvarného netají ani kreslíř Marko Čermák. O tom se mohli přesvědčit účastníci letošního Zimního přechodu Brd z řad akademiků, což doložili fotografiemi dvou nových Čermákových obrazů, které visí v hostinci Čunčí huba - U Dernerů. První představuje RŠ před hostincem na výpravě s Bratrstvem Kočičí pracky v pozadí, na druhém spatřujeme BKP oddávající se konzumaci piva! Oba obrazy jsou na prodej, každý za 19 000 Kč. Naproti tomu pro Marka Čermáka zcela netypickou kresbu si mohli účastníci brdského pochodu prohlédnout na návsi v Hatích, kde pro místní nově opravenou kapli provedl Marko nástěnnou malbu s náboženským motivem.


Po skončení prezentace dalších fotografií z brdské výpravy za Rychlými šípy se ujal slova Jirka Filípek a přinesl informaci, že třetí díl "předstínadelského" komiksu bude k dispozici na květnovém Knižním veletrhu a samozřejmě také ve Sluneční zátoce.

Slávek Janov pak všem přítomným rozdal únorové vydání žižkovských Radničních novin, kde je celá 19. strana věnovaná druhé návštěvě v bytě po Jaroslavu Foglarovi v Křišťanově ulici. Článek doprovází několik detailních fotografií a také přehled nejdůležitějších událostí Jestřábova života z období po roce 1948.

Tomáš Vučka nás podělil vlastnoručně vyrobenými barevnými kartičkami na téma 80 let RŠ. Že by po Ulčovkách, Bobrovkách, Teslevičkách, Oldboyskách a jiných začaly vycházet také kartičky Vučkovky? Uvidíme!

Foglarovské sběratele by mohla zajímat informace o dvou nových butonech - plackách: První představuje zdařilé logo 80 let RŠ v bílém provedení na červeném podkladě (vydala pro sebe jako pracovní malonáklad Skautská nadace Jaroslava Foglara), druhá placka s kresbou ježka v kleci byla připravena pro účastníky Memoriálu Jana Tleskače ve vyjímání ježka z klece 2017 – 2018 (vydalo Sdružení přátel Jaroslava Foglara) a bude k dostání v červnu na tradičním setkání ve Sluneční zátoce.

Poté jsme zhlédli začátek 9. dílu detektivního seriálu Dáma a král, kde se objevuje dřevěný ježek v rukou vězně, který ho násilím vytrhává z klece a následně je ubit kladivem. Tím však jakákoli další foglarologická souvislost končí.

Olympiáda s ježkem? Přestože logo OH 2018 v Pchjongčchangu má symbolizovat svět otevřený pro všechny a soulad mezi nebem, zemí a člověkem, oko foglarovcovo si nemůže nevšimnout jisté podobnosti. Posuďte sami! :-)

Památná rýha z Tajemné Řásnovky! Byla, nebyla? Je, či není? Pan Jiří Raba ve své knížce Jaroslav Foglar v hádankách a vzpomínkách píše, že mu ji Jestřáb kdysi dokonce ukázal a své tvrzení dokládá fotografií, na které kromě samotné rýhy můžeme vidět i část ozdobného železného plotu. Dost málo indícií, aby mohla být rýha kdesi v Praze či jinde nalezena, ne však pro členy AJF! Martin Rosol si při sledování jisté televizní inscenace z roku 1985 povšiml krátkého několikavteřinového záběru, kdy je vidět plot z kovových mříží, který dokázal ztotožnit s oplocením na Rabově fotografii. TV hra byla naštěstí reprízována a tak bylo možno uvedený krátký záběr zaznamenat a předložit Kolegiu AJF. Další z akademiků - Michal Václ pak dokázal podle okolních budov v záběru příslušné místo lokalizovat. Pátrání se později ujal akademik Tomáš Vučka a 18. února se mu podařilo poblíž určeného místa Památnou rýhu skutečně objevit! Přinášíme čtenářům Bohouška k porovnání dvě fotografie Památné rýhy: Tu od pana Raby, a současnou, ze stejného místa. Památná rýha je tedy objevena, nepochybně existuje, i když některé její části již byly zapraveny maltou, a my víme, kde se nachází. Stejně jako Jiří Raba ale ani my prozatím ono místo neprozradíme, třeba využijeme našeho objevu v nějaké pátrací hře.

Kolegium AJF mělo následující den - 15. 2. pokračování v další akci Akademie, návštěvě představení divadla Minor Záhada hlavolamu. Necítíme se kompetentní k napsání divadelní kritiky, dovolíme si však alespoň několik postřehů: Z celé poslední třinácté řady obsazené foglarovci (a jak jsme mohli pozorovat ani z téměř 200 převážně dětských návštěvníků před námi sedících) se nenašel žádný, kterému by se divadlo nelíbilo! Propracované, divácky poměrně náročné představení s přímým zapojením diváků do děje doprovázené výbornou hudbou je natolik vyvážené, aby zaujalo děti i dospělé. Skvělý příklad, jak je možno i v dnešní době dílo Jaroslava Foglara rozvíjet. Doporučujeme!!

Na závěr přinášíme text Písně Bratrstva Kočičí pracky z muzikálu Rychlé šípy od libretisty Františka Zacharníka. Když jsme tato slova zhudebněná panem skladatelem Evženem Zámečníkem v úvodu naší schůzky s úsměvem poslouchali, nemohli jsme tušit, že za několik málo dní už nebude Evžen Zámečník mezi námi. Jeho osobnost a dílo uctíme a připomeneme si na příštím Kolegiu Akademie Jaroslava Foglara ve středu 14. března 2018.

Píseň Bratrstva Kočičí pracky
Evžen Zámečník / František Zacharník
(z muzikálu Rychlé šípy)

Talisman hebký a bílý
ukrývá tajemné síly.
Teď nikdo nezničí Bratrstvo Kočičí -
Bratrstvo Kočičí pracky!

Talisman s kouzelnou mocí
bereme si ku pomoci.
Každý tu už křičí: Bratrstvo Kočičí -
Bratrstvo Kočičí pracky!

Pracka, pracka, Kočičí pracka,
ať se třese nepřítel náš.
Pracko, pracko, Kočičí pracko,
mocné kouzlo máš.

//: Rychlé šípy už vám zvoní hrana poslední,
už se blíží strašný konec vašich dní.
Pracko, pracko, Kočičí pracko,
čáry - máry, kdo jsi a čí?
Pracko, pracko, Kočičí pracko,
naše pracko, pracko kočičí ://





























Foto: Slavomil Janov, Martin Rosol, Jiří Raba (repro)


BOHOUSEK.CZ (www.bohousek.cz.cz) - zpravodajský a informační servis - Foglar a Rychlé šípy
Adresa článku: http://www.bohousek.cz/clanek-2018020006-z-unoroveho-kolegia-akademie-jaroslava-foglara-14-2-2018.html