Z Kolegia Akademie Jaroslava Foglara (11. 11. 2015)

| Autor: Martin Rosol | Rubrika: Zpravodaj | Vydáno dne: 12. 11. 2015 |

Prvním bodem setkání Akademie J. Foglara 11. listopadu tohoto roku bylo seznámení s dalším programem foglarovských aktivit, na kterých se Akademie Jaroslava Foglara (AJF) bude podílet: Půjde především o foglarovské setkání "Vánoce nejen s Rychlými šípy", které se uskuteční 16. 12. 2015 v infocentru Prahy 3 na Nám. J. z Poděbrad v 17 hod. V rámci této akce proběhne kromě jiného i vyhodnocení obou bratrstvokočičoprackovských her. Bližší program bude ještě upřesněn.
Dále se účastníci Kolegia AJF pozastavili nad znovuzvolením R. Petra - Menharta předsedou revizní komise SPJF po jeho předchozí rezignaci, ke které byl vedením SPJF vyzván. Někteří zúčastnění přirovnali tuto situaci ke "Kocourkovu".
Z návrhu Michala Václa pak vzešel návrh na vyřešení dlouhodobého sporu mezi vedením AJF představovaným Slávkem Janovem a právě Radkem Petrem - Menhartem ohledně emailové adresy AJF: jaroslav.foglar@email.cz: Přítomní vyzývají Slávka Janova k tomu, aby napsal ohledně této adresy vysvětlující dopis, který bude následně předán Menhartovi, aby jej v rámci objektivity rozeslal na všechny emailové adresy (které Menhart Slávkovi odmítá sdělit), na něž byl odeslán Menhartův protest proti zmíněné emailové adrese. Jako jedinou podmínku si Slávek klade to, že jeho vysvětlující dopis bude odeslán bez komentáře, a ve skryté kopii, aby mohl ověřit, že se ke všem adresátům skutečně dostal. Dopis se Slávek zavazuje vyhotovit do konce listopadu t.r. Předáním dopisu Menhartovi a pokusem o toto smírné vyřešení této nepříjemné kauzy byl pověřen Martin Rosol.
Pak se konečně Akademici mohli začít zabývat tím, co jim zejména přísluší:
Hodnocením knihy T. Vučky - Cesta za modrým světlem. Všichni se shodli na tom, že jde o práci bezesporu pozoruhodnou. Bylo konstatováno, že pan doktor Vučka píše o Jaroslavu Foglarovi jedním slovem - PRAVDIVĚ! Jediné výhrady byly k závěru knihy, kdy autor řadí dílo J. Foglara k literárnímu braku, ovšem nikdo z přítomných si přes veškeré sympatie k Foglarovu dílu netroufá hodnotit jej z hlediska uměleckého. Toto hodnocení patří spíše takovým odborníkům, jako je pan doktor Vučka. Jeho práci všem zájemcům o Foglarovo dílo vřele doporučujeme, a autora rádi uvítáme na některém z příštích Kolegií AJF.
Dále jsme měli možnost si prohlédnout "Stínadelský" kalendář z dílny fotografa Stanislava Petery. Na toto dílo byly názory poněkud rozporuplné, kritika se týkala zejména přemíry elektronických úprav fotografií, které do značné míry popírají jejich autenticitu. Celkový dojem však je kladný, obrazy dokonale vystihují foglarovskou "stínadelskou " atmosféru. Bohužel - pro většinu foglarovců bude limitující cena tohoto kalendáře. Autor i jeho spolupracovníci jsou samozřejmě srdečně zváni na besedu, kdykoli to půjde.
Závěrem provedl M. Rosol akademiky exkursem reálných osob, událostí a míst v prvních deseti dílech kreslených Rychlých šípů. Jejich počet byl pro nás velkým překvapením!
Zjistit, kde se ve Foglarově díle vyskytuje "Matlašova ulice" se nám bohužel prozatím nepodařilo. Pomůžete nám?
Ze setkání Kolegia AJF si přítomní odnesli kromě spousty poznatků i DVD se záznamem divadelního představení Čigoligo Jestřábe... a jiných událostí z letošního setkání foglarovců ve Sluneční zátoce, a také báječné PéEfko 2016 od Řešetláka se siluetou kovboje, které když se obrátí "vzhůru nohama" představuje "nebeského jezdce"! Děkujeme!
Tak na shledanou příště!!!

BOHOUSEK.CZ (www.bohousek.cz.cz) - zpravodajský a informační servis - Foglar a Rychlé šípy
Adresa článku: http://www.bohousek.cz/clanek-2015110004-z-kolegia-akademie-jaroslava-foglara-11-11-2015.html