Setkání ve Sluneční zátoce 2012

| Autor: Martin Rosol | Rubrika: Akce | Vydáno dne: 25. 6. 2012 |

Zátoka 2012Zalitá sluncem přivítala v sobotu 16. června Zátoka účastníky letošního setkání foglarovců.
Oba mladé stromky ginga, před nedávnem zde vysazené, prokázaly svoji houževnatost, když přežily letošní tuhé mrazy, které, jak dosvědčil správce zdejšího areálu Mirek Janoušek, dosahovaly až k -30 °C, a mají nové nárůsty a větvičky.
Oficialit u pomníku se jako první ujal Jenda Klepáč - Jenda K. z Pražské Dvojky, který slovy, ale hlavně písničkami, vzpomenul na nedávno zesnulého legendárního člena Dvojky Vladimíra Janíka - Dana, a také na Dáška - Jestřábova synovce Petra Foglara.
Slavnostní chvíle nastala, když předseda Sdružení přátel Jaroslava Foglara Miloš Vraspír - Bobr obdržel z rukou Slávka Janova bronzový stupeň medaile Syrinx - nejvyšší možné oldskautské vyznamenání pro neskauty.
Stejné vyznamenání čeká ještě na jednoho zasloužilého člena SPJF, který bohužel v Zátoce nemohl být přítomen, a jehož jméno zatím nebudeme prozrazovat, aby nebyl ochuzen o překvapení.
Obětavý Slávek dovalil až ze Slovenska od Zelené říčky zmenšeninu pověstného Kerkova kamene a položil jej k Jestřábovu pomníku, aby tak symbolicky propojil obě památná tábořiště. Věřme, že zde "Kerkův kámen" vydrží déle, než ten v pražském Prokopském údolí...
O historii Foglarova obelisku krátce pohovořil jeho spolutvůrce - skromný Tony Bay.
Kreslíř Milan Teslevič zanotoval s kytarou "Pojď se mnou tam...", aby pak mohla přijít ke slovu jeho pověstná propiska.
Mlčet zůstala tentokrát jen kytara kamaráda Ladise z Old Boys foglarovců, který si na pobřežní "Stezce smrti" od vilémovické lávky naštípl rameno. Ladis ale nebyl smutný - dobře ví, že i takové příhody se zkrátka na výpravách někdy stávají.
Po nezbytném hromadném fotografování se všichni spěchali skrýt do stínu lesa, kde bylo možno u pultu SPJF získat již desátý pamětní list a několik nových kartiček.
Ivan Vápenka nabízel svoji novou elektronickou knihu "Žil jsem s Rychlými šípy", zde však v tištěné podobě v omezeném nákladu pouhých 40 číslovaných výtisků, a k tomu vzácný záznam muzikálu Rychlé šípy z premiéry ve Vinohradském divadle v roce 2000.
Po několika letech dorazil do Zátoky také Honza Trojan - Roy, a přivezl několik kusů svojí zajímavé publikace "Po stopách ježka v kleci", kterou si zájemci mohou za 300 Kč u něho objednat na adrese foglarovodite@seznam.cz.
U Slávka Janova bylo mimo jiné možno zakoupit zbrusu nové turistické známky ze série 100 let českého skautingu, a také turistickou známku s Bratrstvem Kočičí pracky vydanou ke hře 7 divů staropražských uliček.
Nezávislí foglarovci přijeli se svým již čtvrtým sborníkem, a také s mimořádným vydáním foglarovky "Pod vlajkou Devadesátky" ve stylu starých kobesovek.
Radost ze setkání kalily snad jen občasné vzájemně vyhýbavé pohledy některých znesvářených foglarovců.
Což takhle vy, kterých se to týká, zkusit příště zatnout zuby a podat si alespoň ruku? Jen tak. Mlčky a bez řečí. Pro začátek. Jestřáb by si to jistě přál.
Tak na shledanou zase za rok!


Fotografie budou doplněny.



BOHOUSEK.CZ (www.bohousek.cz.cz) - zpravodajský a informační servis - Foglar a Rychlé šípy
Adresa článku: http://www.bohousek.cz/clanek-2012060021-setkani-ve-slunecni-zatoce-2012.html