Rubriky
Nejčtenější články vydané v posledních 30 dnech
• Ocenění a vyznamenání pro Jaroslava Foglara
(16. 4. 2024, 3544x) • Před příchodem jara rozkvetla debata „foglarologů“ mnoha zajímavými tématy
(26. 3. 2024, 588x) • Z deváté Tříkrálové cukrárny na 152. kolegium Akademie Jaroslava Foglara
(25. 3. 2024, 540x) • Knižní výročí roku 2024
(2. 4. 2024, 526x) • Zde mohly být Rychlé šípy - rozhovor těsně před začátkem dubnové pátrací hry
(31. 3. 2024, 501x) Prahou Jaroslava Foglara
Bydliště Pracoviště Klubovny Tábořiště Místa inspirace Foglarovský svět Tipy a vzpomínky pište na info@bohousek.cz, předmět: Prahou Jaroslava Foglara Foglarovky
Objednávka na Albatrosmedia Objednávka na Albatrosmedia Objednávka na Albatrosmedia Objednávka na Albatrosmedia Bohoušek doporučuje
|
Sen se stal skutečností - Žaludová mouka, aneb vyzkoušejte Žaludový dort bez lámání zubů![ Autor: Tomáš Hromádka - Krizmen | zařazeno: 5. 6. 2013 | přečteno 6855 ]
Dlouholetí čtenáři Bohouška si možná vzpomenou, jak jsme v redakci zkoušeli péct Žaludový dort podle knihy Jaroslava Foglara - Kronika Ztracené stopy. Pro ty, kteří to ještě nezkoušeli, a chtěli by to bezbolestně zkusit, máme dobrou zprávu. Na trhu (v prodejnách biopotravin) se objevila novinka - ŽALUDOVÁ MOUKA.
Žaludy byly pro mnohé národy a generace před námi důležitou součástí potravy, sloužily jako vydatný zdroj síly a energie. Žaludová mouka byla ceněnou především v dobách nedostatku, kdy byl omezen přísun jiných potravin a kdy se používala jako výživná potravina, která našim předkům udržela zdraví i v mnohdy velmi tvrdých podmínkách. Moderní výzkumy potvrzují její vysokou nutriční hodnotu, obsahuje totiž vysoká množství látek důležitých pro lidské zdraví. V porovnání s moukou pšeničnou je žaludová mouka několikanásobně bohatší na draslík, vápník a hořčík - tedy minerální látky klíčové pro lidské zdraví. Je významným zdrojem vitamínů skupiny B a obsahuje také vyšší podíl vlákniny, která je nezbytná pro správnou funkci trávící soustavy. Kromě toho obsahuje také více než 5% nenasycených mastných kyselin, které mají pozitivní vliv na lidský organismus. Použití: Žaludovou mouku je nejlepší přidávat v poměru 1:3 k pšeničné mouce nebo všude tam, kde těstu na chléb, housky , koláče a další pečivo přidá zajímavou chuť a nutriční hodnotu. Žaludovou moukou je mnohdy možné pšeničnou moukou zcela nahradit, například do zeleninových karbanátků, bramboráků, omelet apod. Do bramboráků stačí k 2/3 podílu nastrouhaných brambor přidat 1/3 žaludové mouky. Její chuť vynikne v perníčcích, sladkém pečivu, ale můžete s ní experimentovat i jinde, třeba s Jestřábovým Žaludovým dortem :-))) |
Foglarovské výroky "Rozsviťte si čaj!" - spiritista pan Pilgram mladému J. Foglarovi.
Vyhledávání
KNIHA NÁVŠTĚV
Bohouškovy trvalky
Výročí roku 2024
13 otázek - kvízy
*Foglarovský kvíz 4 NOVÝ
*Foglarovský kvíz 3 *Foglarovský kvíz 2 *Foglarovský kvíz 1 Přehled kvízů a výsledky Nejkomentovanější
Vyšlo od roku 2018...
19. 03. 2024 Počet komentářů: 24 Ocenění a vyznamenání pro Jaroslava Foglara 16. 04. 2024 Počet komentářů: 9 Jan Trojan - Roy: "Foglarovo dítě" 19. 03. 2024 Počet komentářů: 5 Saturnin a Stínadla - aneb Setkání Lídy Baarové a Adiny Mandlové v Havlově vaně 04. 04. 2024 Počet komentářů: 1 Foglarovskou ročenku 2023 bude distribuovat skautská nadace 16. 04. 2024 Počet komentářů: 1 |