| STÍNADLA |
Bohousek Zde
Rubriky
Nejčtenější články vydané v posledních 30 dnech
Prahou Jaroslava Foglara

Bydliště
Pracoviště
Klubovny
Tábořiště
Místa inspirace

Foglarovský svět
Tipy a vzpomínky pište na info@bohousek.cz, předmět: Prahou Jaroslava Foglara
Foglarovky
Bohoušek doporučuje

Ulovte si sedmadvacátého bobříka! Mňam.

[ Autor: Milan Lebeda - Alpín | zařazeno: 23. 10. 2001 | přečteno 7611 ]

Bobříků bylo nejdříve 13, potom dlouho nic, a potom zase dalších 13.
Ulovit 26 bobříků, to je pěkná honička.
Jistě se vám stalo, že některého bobříka jste ulovili jenom částečně. Štvete se za ním a nakonec vám v ruce zůstane třeba jenom... jenom jeho ocas.
Nezoufejte, i v této situaci vám přinášíme řešení. A tak pokud zrovna nelovíte bobříka hladu či nejste vegetariáni (jste-li vegetariáni, je pro vás určena panádlová polévka, o které jsme psali již dříve), čtěte dále, neboť vám předkládáme hned dva recepty z roku 1535, kterak bobrový ocas dělati.
Pojďme a vydejme se tedy spolu do časů, kdy na nejstarší stínadelská tajemství teprve lehce padal prach zapomění a v zemi Bobří řeky byl bílý muž ještě čerstvým cizincem.Před námi leží útlé staročeské umění kuchařské - Kuchařství Pavla Severina z Kapí hory. Vytištěno v Starém Městě Pražském. Tu sobotu před první nedělí postní. Léta Páně (15)35. Pavel Severyn.
Kuchařství o rozličných krměch, kterak se výtečně s chutí strojiti mají, jakožto zvěřina, ptáci, ryby, i jiné mnohé krmě všelikému kuchaři a neb hospodáři. Knížka tato potřebná i užitečná.

Bobrový ocas takto máš dělati. Opař jej čistě, s nožičkami, vař jej u vodě přizasole. A takto naň jichu dělaj: Vezmi topenku neb dvě z bílého chleba a řecké víno, stluč to spolu v moždíři a rozpusť dobrým vínem a protěhni a vlí do kotlíka a daj tam ocas a okořeň pepřem, zázvorem, hřebičky, květem a šafránem, a oslaď jichu trochu medem.

Pokud by vaše příprava bobrového ocasu měla ztroskotat na nedostatku šafránu, protože do Jezerní kotliny, kde zrovna teď na podzim šafrán kvete, to máte z ruky, i potom pro vás máme pomoc - druhý recept, při kterém vzácného šafránu netřeba.

Bobrový ocas takto stroj. Vundajž jej do popela, vomoče, i vař jej s rysvi, i nohy k tomu, připravě jíchu, kteráž k tomu záleží, ani sladká, ani kyselá, ať černá jícha jest, kaž sobě dáti koření: pepře, hřebičky, řecké víno, a když na misu dáš, pospi skořicí.

Na závěr si připomeňme slova, kterými nás Jaroslav Foglar - Jestřáb v Hoších od Bobří řeky či Zápisníku 13 bobříků již dlouhá desetiletí vyzývá: "Pusť se i ty do lovu bobříků... Tak jen s chutí do toho!... Lovu zdar! Lovu zdar! Lovu zdar!"


Foglarovské výroky
"Rozsviťte si čaj!" - spiritista pan Pilgram mladému J. Foglarovi.
Vyhledávání
 
KNIHA NÁVŠTĚV
Bohouškovy trvalky
Výročí roku 2024
13 otázek - kvízy
Nejkomentovanější
Vyšlo od roku 2018...
19. 03. 2024
Počet komentářů: 24

Ocenění a vyznamenání pro Jaroslava Foglara
16. 04. 2024
Počet komentářů: 9

Jan Trojan - Roy: "Foglarovo dítě"
19. 03. 2024
Počet komentářů: 5

Saturnin a Stínadla - aneb Setkání Lídy Baarové a Adiny Mandlové v Havlově vaně
04. 04. 2024
Počet komentářů: 1

Foglarovskou ročenku 2023 bude distribuovat skautská nadace
16. 04. 2024
Počet komentářů: 1

reklama

* Bohouška připravuje redakce ve složení: Milan Lebeda - Alpín (vedoucí), Petr Molka - Best (webmaster), Tomáš Hromádka - Krizmen (redaktor). Bohoušek je připravován ve spolupráci s Pražskou pobočkou SPJF.
* Články vyjadřují názory autorů a jsou majetkem redakce a vlastníků autorských práv. Bez souhlasu redakce nesmí být žádná část Bohouška publikována a to jak v tištěné, tak elektronické podobě.
* Tento web site byl vytvořen prostřednictvím phpRS - redakčního systému napsaného v PHP jazyce.
* Na této stránce použité názvy programových produktů, firem apod. mohou být ochrannými známkami nebo registrovanými ochrannými známkami příslušných vlastníků.
* Zprávy, příspěvky a žádosti můžete poslat na .